NU-sjukvården skolar om personal för att vara väl förberedda inför ett ökat tryck.
NU-sjukvården skolar om personal för att vara väl förberedda inför ett ökat tryck. Bild: Stefan Bennhage

NU-sjukvården skolar om personal

NU-sjukvården har för tillfället plats för att vårda åtta personer på intensivvårdsavdelningen, Iva, på Näl. Nu förbereds både yta och personal för ett scenario där trycket på intensivvårdsplatser ökar.

ANNONS
|

I dagsläget vårdas två personer på Näl som är smittade med covid-19. En av dem vårdas på Intensivvårdsavdelningen. Om coronaviruset smittar fler som tvingas uppsöka intensivvård är NU-sjukvården redo att ställa om snabbt och frigöra såväl plats som personal för att bemöta trycket på vården.

– I normalläget har vi åtta Iva-platser men vi har planer för att snabbt göra många fler. Det är inte ytan eller utrustningen som saknas för det har vi tillgängligt utan det är personal. Det är därför vi har dragit ner på planerade operationer, säger NU-sjukvårdens kommunikationschef, Niklas Claesson.

Läkare utbildas

Huruvida NU-sjukvården kommer att hamna i en situation där trycket blir såpass högt att omställningen tvingas att ske är i dagsläget omöjligt att uttala sig om.

ANNONS

– Vi vet inte vilken toppkapacitet vi kommer att behöva men vi kommer att behöva förbereda mycket.

De senaste veckorna har NU-sjukvården förberett sig för ett sådant scenario. Rätt personal med rätt kompetens måste vara redo att rycka in och därför utbildas nu flera läkare som annars arbetar på andra avdelningar.

– Vi utbildar personal på plats i verksamheterna och vi använder inspelade filmer och även Skype.

Personal från Uddevalla

Som tidningen tidigare berättat har redan två avdelningar på Näl gjorts om till avdelningar som hanterar misstänkt coronasmittade patienter och bekräftat smittade patienter som inte är i behov av intensivvård.

LÄS MER:Så omorganiserar NU-sjukvården när avdelningar stängs

Vid tillfälle att avdelningen som hanterar bekräftade fall inte längre skulle räcka till har förberedelser att omvandla ytterligare vårdavdelningar vidtagits. En sådan avdelning är medicinsk äldrevård, Mäva, på Uddevalla sjukhus som har erfarenhet av att arbeta med äldre patienter med infektionssjukdomar.

– Personalen som utbildas är personal som redan har väldigt mycket kunskaper.

Hur många intensivvårdsplatser som NU-sjukvården maximalt skulle kunna ta sig an är inget som Niklas Claesson vill kommentera.

– Vi har beredskap för att snabbt kunna utöka Iva-kapaciteten. När vi har gjort den utökningen kommer vi kunna utöka lite mer och sen lite mer, säger han.

ANNONS
comments

Kommentarer

Kommentera

Vad tycker du? Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och TTELA förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS