Poddpremiären fördjupar sig i Vänersborgsmord

De första podcastavsnitten som presenteras av TTELA handlar om mordet i Vänersborg sommaren 2018.
– Det är ett speciellt fall som skiljer sig från de andra flesta mord, säger Daniel Gustafsson, journalist på TTELA och avsnittens upphovsman.

ANNONS
LocationVänersborg|
|

En julinatt för drygt ett år sedan brinner flera gevärsskott av i det annars lugna bostadsområdet i Vänersborg. En då 32-årig småbarnspappa har skjutit ihjäl en några år yngre man i familjens hall.

LÄS MER:Vänersborgsmordet avsnitt 1

Kroppen släpas genom vardagsrummet, över altanen och gräsmattan, genom en häck för att lämnas på trottoaren. Från altanen avlossas sedan den sista salvan mot den dödes skrev.

– Jag har skrivit ganska mycket om brottslighet och vanligtvis är det de uppenbara som begår brott. Det här fallet är speciellt på så vis att vi har en skötsam familj med två små barn, de vuxna har vanliga jobb och de bor i ett lugnt område. Det finns inget som sticker ut, säger Daniel Gustafsson.

ANNONS
Mordet på en till Vänersborg nyinflyttad 27-årig man inträffade sommaren 2018.
Mordet på en till Vänersborg nyinflyttad 27-årig man inträffade sommaren 2018. Bild: Christian Flodin

Inget erkännande

Men plötsligt inträffar det ofattbara, pappan begår ett brutalt mord med barn, sambo och svärmor närvarande. Dessutom i familjens hem som ska vara den tryggaste platsen på jorden.

– Eftersom han även flyttar kroppen begås också brott mot griftefriden. Ingen har erkänt, men det är glasklart vem som är gärningsmannen. Frågan är varför? I poddavsnitten framkommer det mest troliga motivet, men fortfarande utan ett erkännande, säger Daniel Gustafsson.

Daniel Gustafsson har stått för research och är den du hör som berättar i första omgången av TTELA Dokument.
Daniel Gustafsson har stått för research och är den du hör som berättar i första omgången av TTELA Dokument. Bild: Stefan Bennhage

Han konstaterar:

– Det är ju så, att det människor visar utåt kanske inte alltid stämmer. Mannens reaktion och gärning kanske inte var så plötslig eftersom det fanns vissa problem i familjen.

LÄS MER:Vänersborgsmordet avsnitt 2

Troligt motiv

I de tre avsnitten får lyssnaren höra chefsåklagare Daniel Edsbagge i tingsrätten och förhören med den dömde mördaren och sambon, samt hennes samtal med SOS Alarm.

Vi hör till exempel den dömde mördaren i inspelningar från rättegången berätta om hur han blev väckt av sin sambo tidigt på morgonen.

– Hon skakar och säger att någon är död. Jag är fortfarande berusad. Jag får panik och chock.

Han redogör för hur han ser blodspår och hur någon ligger på trottoaren utanför huset.

– Det var som att vakna i en film.

Daniel Gustafsson intervjuar även polisens mordutredare Claes Brovall som menar att fallet sticker ut.

ANNONS

– Den misstänkte och dömde är inte straffad sedan innan. Det är väldigt speciellt, säger Claes Brovall i första avsnittet av podden.

Vi får höra de första poliserna som kom till mordplatsen och första reporter på plats, TTELA:s Hanna Dahlström.

TTELA:s reporter Daniel Gustafsson, här tillsammans med publishar Cecilia Frisk och nyhetschef Johannes Nilsson, har jobbat intensivt med poddavsnitten.
TTELA:s reporter Daniel Gustafsson, här tillsammans med publishar Cecilia Frisk och nyhetschef Johannes Nilsson, har jobbat intensivt med poddavsnitten. Bild: Stefan Bennhage

Det blir även en intervju med rättsexpert Sven-Erik Alhem, som bland annat uttalar sig om det troliga mordmotivet.

– Att jobba i det här formatet är väldigt roligt. Med ljud kan man berätta på ett annat och längre sätt än i en nyhetstext. Det blir också mer lättillgängligt. Du kan lyssna medan du gör annat, säger Daniel Gustafsson.

Spännande utmaning

Podd om rättsfall innebär också utmaningar, som att hålla personer anonyma.

Daniel Gustafsson förklarar:

– Det var en otroligt spännande utmaning. I text är det mycket enklare att utelämna namn som inte ska publiceras. Nu har vi valt att kalla gärningsmannen och sambon för andra namn än deras riktiga. I förhören där deras röster hörs har rösterna förvrängts.

LÄS MER:Vänersborgsmordet avsnitt 3

Första avsnittet går att lyssna på från och med fredag 11 oktober. Efter det presenteras ett nytt avsnitt i veckan under följande två fredagar.

Att jobba med ljud ger helt nya förutsättningar. I podden får vi bland annat lyssna till förhören med den dömde och hans sambo. Daniel Gustafsson och Emma-Karin Björk går igenom inspelningar.
Att jobba med ljud ger helt nya förutsättningar. I podden får vi bland annat lyssna till förhören med den dömde och hans sambo. Daniel Gustafsson och Emma-Karin Björk går igenom inspelningar. Bild: Stefan Bennhage
ANNONS