Recept: Gryta med biff, musslor eller linser

När mörkret faller och graderna sjunker är det dags för väldoftande grytor. Bjud in familj och vänner på biffgryta med kantareller, musslor kryddade med grön thaicurry eller en mustig linsgryta som blir en smaksymfoni.

ANNONS
|
Belugagryta med basilika och tomat.
Belugagryta med basilika och tomat. Bild: Stefan Edetoft

Belugagryta med basilika och tomat

4 portioner

Belugalinser känns igen på sin svarta och runda form, de har förmågan att behålla bra konsistens och smak efter att de kokats. Börja med att finhacka grönsaksbasen, sofrito, och fräs en stund med god olivolja. Det kommer att ge både smak och djup till rätten.

1 gul lök

1 vitlöksklyfta

1 morot

1 stjälk selleri

3 msk olivolja

1 msk tomatpuré

1 burk passerade tomater, ca 400 g

1 dl belugalinser

1 dl vatten

1 buljongtärning, vegetarisk

1 msk rödvinsvinäger

1 nypa chiliflakes

1 lagerblad

Salt och svartpeppar

1–2 msk grovhackad basilika

Till servering:

Pasta, t ex tagliatelle

ANNONS

Parmesan

Skala och finhacka lök, vitlök och morot. Strimla sellerin i tunna skivor och finhacka. Hetta upp en kastrull eller traktörpanna och tillsätt olivolja. Fräs grönsakerna i några minuter tills de börjat mjukna utan att ta färg, rör då och då.

Tillsätt tomatpuré och låt den fräsa med grönsakerna någon minut. Häll ner passerade tomater och tillsätt linser, vatten, buljongtärning, vinäger och krydda med chiliflakes, lagerblad, lite salt och peppar.

Puttra samman grytan i ungefär 20 minuter tills linserna är mjuka men fortfarande har ett gott tuggmotstånd. Tillsätt lite mer vatten om det behövs. Blanda ner grovhackad basilika mot slutet av koktiden. Servera med nykokt pasta och riven parmesan.

Thaicurry med musslor.
Thaicurry med musslor. Bild: Stefan Edetoft

Thaicurry med musslor

4 portioner

En härlig gryta med varma thailändska smaker. Jag brukar använda frysta limeblad som finns i välsorterade asiatiska matbutiker. Löken behöver få tid att rosta i grytan en stund, tillsammans med vitlök, chili och ingefära, för att ge smaken en extra skjuts.

2 schalottenlökar

2 vitlöksklyftor

1 röd thaichili eller spansk chilifrukt

1 bit färsk ingefära, ca 5 cm

3 msk neutral matolja

1 burk kokosmjölk, ca 400 g

2 stjälkar citrongräs

3 msk finhackad färsk koriander

1 msk fisksås

2 msk japansk soja

1 msk socker

4 kaffirlimeblad, helst frysta och tinade

ANNONS

1 nät musslor

Till servering:

Kokt basmatiris eller nudlar

Hackad koriander

Limeklyftor

Skala och finhacka lök och vitlök. Strimla chilin fint och finhacka. Skala och riv ingefäran fint.

Hetta upp en rejäl kastrull eller wokpanna och tillsätt oljan. Häll ner hackad lök, vitlök, chili och riven ingefära. Rosta blandningen på medelvärme i några minuter tills blandningen mjuknat utan att ta för mycket färg. Rör då och då.

Banka på citrongräset med skaftet på en kniv för att det lättare ska släppa smak. Tillsätt kokosmjölk, citrongräs, hackad koriander, fisksås, soja, socker och kaffirlimeblad i grytan. Blanda samman och låt koka ihop i några minuter.

Tvätta musslorna med kallt vatten och dra bort skäggtussen som kan finnas kvar på kanten till musslorna. Släng de musslor som är trasiga eller som är öppna och inte stänger sig när man knackar på dem.

Höj värmen på grytan och lägg ner musslorna och sätt på locket. Koka i 5–8 minuter tills musslorna öppnat sig. Toppa med hackad koriander, limeklyftor och servera med kokt basmatiris eller nudlar.

Biffgryta med trattkantareller.
Biffgryta med trattkantareller. Bild: Stefan Edetoft

Biffgryta med trattkantareller

4 portioner

En torr sherry eller fruktig madeira ger en underbar smak som passar väldigt bra med smörstekta kantareller. Får du inte tag på kantareller passar även champinjoner bra, jag skär dem helst i kvartar och steker hastigt innan de går ner i grytan.

ANNONS

600–800 g ryggbiff

1 gul lök

1 vitlöksklyfta

150 g trattkantareller

2 msk smör

1 msk olivolja

1 dl torr sherry

1 msk dijonsenap

2 msk kalvfond

1 msk tomatpuré

2 dl crème fraiche

1 tsk finhackad timjan

1 lagerblad

Salt och svartpeppar

Smörstekt äpple med rödlök:

2 röda äpplen, t ex Ingrid Marie

1 rödlök

2 msk smör

1 dl lingon

1 msk rödvinsvinäger

1 msk flytande honung

Salt och svartpeppar

Snabbrostad svartkål:

150 g svartkål

1 msk rapsolja

1 msk smör

Flingsalt

Till servering:

Potatismos eller pressad potatis

Lägg fram köttet i god tid så det hinner bli rumstempererat. Skär i skivor. Skala och dela löken i två delar, skär i tunna skivor. Skala och finhacka vitlöken. Rensa och dela större svampar i mindre bitar.

Hetta upp en gryta eller traktörpanna och tillsätt olja. Fräs köttet i några minuter på hög värme, krydda med lite salt och peppar och lägg upp på ett fat. Tillsätt hälften av smöret i grytan och stek lök och vitlök i några minuter. Häll i sherry och låt det få ett uppkok. Tillsätt senap, kalvfond, tomatpuré, crème fraiche och kryddor. Koka samman i några minuter.

Hetta upp en stekpanna och fräs svampen i resten av smöret och toppa grytan med nystekt svamp.

ANNONS

Dela äpplen i halvor och kärna ur. Skär i klyftor. Skala och skär rödlöken i klyftor. Hetta upp smöret i en panna och stek lök och äpple i några minuter. Tillsätt lingon, vinäger och honung, blanda runt och krydda med lite salt och peppar.

Skär kålen i tunna skivor och hetta upp en stekpanna med olja och smör. Fräs kålen i några minuter och krydda med lite salt.

Servera gärna med potatismos eller pressad potatis.

ANNONS