Niklas Claesson,  kommunikationschef NU-sjukvården, vid ett av de tillfälligt uppsatta bedömningstälten.
Niklas Claesson, kommunikationschef NU-sjukvården, vid ett av de tillfälligt uppsatta bedömningstälten. Bild: Jonas Myrholm

Dubbelt så många intensivvårdas för covid-19

På en dag har antalet patienter med covid-19 som intensivvårdas inom NU-sjukvården ökat från fyra till åtta personer. Totalt vårdas nu tio personer på Näl.

ANNONS

Västra Götalandsregionen presenterade under onsdagen de dagliga siffrorna på antalet patienter som vårdas för covid-19 inom regionens sjukhusvård. Totalt vårdas nu regionalt 84 personer varav 44 på intensivvårdsavdelning, IVA.

Inom NU-sjukvården är det tio personer som vårdas för covid-19 varav åtta på intensivvårdsavdelningen. Det är dubbelt så många som får intensivvård än föregående dag.

– Det är tio patienter varav åtta på intensivvård så det är en långsam ökning men vi vet ännu inte om vi nu är i en brantare ökning, säger NU-sjukvårdens kommunikationschef Niklas Claesson.

LÄS MER:NU-sjukvården utökar kapaciteten

I måndags rapporterade Västra Götalandsregionen att det var åtta personer som vårdades inom NU-sjukvården varav fyra då fick vård på IVA. Att det nu är 80 procent som behandlas på intensiven inom NU-sjukvården menar Niklas Claesson handlar om tillfälligheter.

ANNONS

– Av tio patienter så vårdas åtta i respirator. Det är ett högt tal men det är också bara tio. Ungefär hälften av de som vårdas för covid-19 får intensivvård. Det är det som vi vet om vi tittar på andra länder.

Att ungefär hälften som vårdas för covid-19 får intensivvård går i linje med den totala siffran inom Västra Götalandsregionen där 44 av 84 nu vårdas för intensivvård.

LÄS MER:IVA jobbar hårt i coronatider

Nytt laboratorium

I tisdags meddelade regeringen att Folkhälsomyndigheten har fått i uppdrag att utreda hur fler personer ska testas för covid-19. Hur detta kommer att påverka NU-sjukvården är i dagsläget oklart men än så länge genomförs enbart provtagning i de fall där smittan kan förekomma.

– För tillfället tar vi prover på patienter som behöver skrivas in på sjukhuset och som har symptom på luftvägsinfektion eller personal som kan ha smittats. Vi har inte behövt vara begränsade utifrån Folkhälsomyndighetens rekommendationer.

Tidigare har alla prover som genomförts skickats ner till laboratorium i Göteborg vilket har fördröjt provsvarsprocessen men nu kommer processen att gå snabbare.

– Från och med nu kommer vi kunna testa i våra laboratorier. Det betyder att tiden från provtagning till provsvar går ner, säger Niklas Claesson.

ANNONS

Så många får sjukhusvård för coronaviruset

Den 1 april kl. 13:00 har Västra Götalandsregionen 84 inneliggande patienter med positiv covid-19, varav 44 på intensivvårdsavdelning (IVA):

NU-sjukvården:

10 personer varav 8 på IVA

Sahlgrenska Universitetssjukhuset:

42 personer varav 23 på IVA

Sjukhusen i Väster:

7 personer varav 5 på IVA

Skaraborgs sjukhus:

11 personer varav 4 på IVA

Södra Älvsborgs sjukhus:

14 personer varav 4 på IVA

Källa: Västra Götalandsregionen

comments

Kommentarer

Kommentera

Vad tycker du? Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och TTELA förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS