Stena Saga passerar Uddevallabron för att senare lägga till i Uddevalla hamn under coronakrisen.
Stena Saga passerar Uddevallabron för att senare lägga till i Uddevalla hamn under coronakrisen.

Fartyg i Uddevalla blir sjukhus

Stena Saga som ligger i Uddevalla hamn kan göras om och bli ett sjukhus med plats för 520 patienter. Detta då Stena nu erbjuder Stena Saga som sjukhusfartyg.

ANNONS
|

Som Bohusläningen tidigare berättat har det funnits planer på att göra om fartyget Stena Saga som för tillfället ligger i Uddevalla hamn till ett sjukhus.

LÄS MER:Jättefärja kan bli sjukhus

När fartyget lade till i Uddevalla hamn till följd av covid-19 och de restriktioner som ett flertal länder genomförde överlät Stena Line fartyget till systerbolaget Stena RoRo. Då tittade Stena RoRo på möjligheten att göra om fartyget och nu har beslutet tagits.

I ett pressmeddelande meddelar bolaget att i den design som Stena RoRo tagit fram för att förvandla färjan till en sjukvårdsenhet finns det plats för 520 patienter.

– För att uppfylla kraven för sjukvård behöver vi bland annat bygga om ventilationssystemet, sätta in larm- och kommunikationssystem och förändra inredningen. Dessutom måste patienter och besättning kunna hållas avskilda från varandra. Vi kan genomföra det som krävs på två-tre veckor, säger Rikard Olsson, projektledare på Stena RoRo.

ANNONS

Ingen intensivvård

Färjan kommer inte ha någon intensivvård men tanken är att patienter som behöver vård för covid-19 ska vårdas på fartyget. Det ska handla om att avlasta sjukvården. Men vart fartygssjukhuset ska vara är inte helt klart.

"Nu ligger Stena Saga i Uddevallas hamn och Stena RoRo undersöker vilket intresse som finns för den vårdkapacitet färjan skulle kunna erbjuda. Förutom Sverige, där man redan varit i kontakt med MSB och Socialdepartementet, tas i första hand kontakt med myndigheter i Norge, Danmark och Tyskland."

LÄS MER:Jättefartyget Stena Saga lägger till vid Uddevalla hamn

ANNONS