Cecilia Frisk är publisher och ansvarig utgivare på TTELA.
Cecilia Frisk är publisher och ansvarig utgivare på TTELA. Bild: Stefan Bennhage

Vi får aldrig glömma Kronanattacken!

Klockan 10.06 en torsdag i oktober 2015 förändras livet för alltid för Kronans elever, lärare och föräldrar då Anton Lundin Pettersson, en 21-årig arbetslös enstöring, kliver in på skolan mitt på Kronogården och brutalt mördar tre personer och skadar fler.

ANNONS
|

Med influenser från skolskjutningar i USA valde han våldets väg mot invandrare, migrationspolitiken och samhället.

Det otänkbara blev därmed verklighet i Trollhättan.

Trots att det snart har gått fem år sedan attacken är minnena hos de drabbade fortfarande mycket starka. Vissa minnesbilder från händelsen kommer heller aldrig blekna.

LÄS MER:"Hon vaknade skrikande av mardrömmar"

Starka scener

TTELA Dokumentär tar dig i en nyproducerad granskningspodd tillbaka till dagen då skolattacken på Kronan skedde och vi varnar samtidigt för starka scener.

Som ansvarig utgivare är jag dock trygg med det arbete som gjorts. Vi har haft många diskussioner och genomlyssningar av redaktörer, reportrar och mig för att justera innehållet inför publiceringen. Det har blivit många viktiga beslut att fatta med vägledning av de pressetiska regler, som jag och landets ansvariga utgivare valt att följa frivilligt.

ANNONS

I dag är det alltså premiär för ett nytt avsnitt av TTELA Dokumentär – en satsning från vår redaktion på att berätta i ljud. Precis som vid poddlanseringarna i höstas om Vänersborgsmordet och Metallskandalen ger vi också alla våra prenumeranter möjligheten att ta del av vår journalistik om händelsen i alla våra kanaler – nyhetssajt, papperstidning och e-tidning.

Varför uppmärksammar vi då denna fasansfulla skolattack, som påverkat så många människor?

Jo, för att tystnaden om detta fruktansvärda brott aldrig får breda ut sig.

Vi får aldrig glömma!

Vi vill bidra till att sprida fakta och kunskaper om vad som faktiskt hände och vi vill bidra till att detta inte händer igen.

Visa respekt

För mig som ansvarig utgivare och för vår redaktion handlar det om att visa respekt för de tre människor, som mördades och för de övriga offren, som drabbades så brutalt.

Vi berättar i podden inte bara om det som hände vid attacken utan också om minnesceremonin ett år efter dådet och om Trollhättebornas rädslor och känslor av otrygghet idag på grund av dådet.

Rektor Linda Forssén värnar i podden också bilden av Kronan som inte bara en våldsutsatt skola, utan att den också ska förknippas med något positivt:

ANNONS

”Det här är en fantastisk skola med fantastiska elever och grym personal”, säger hon.

comments

Kommentarer

Kommentera

Vad tycker du? Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och TTELA förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS