Fredrik Hofflander, TTELA:s chefredaktör
Fredrik Hofflander, TTELA:s chefredaktör Bild: Andreas Olsson

Fredrik Hofflander: Skoftebyskolans elever gjorde mig överlycklig – nu vill jag träffa dig också

Det är roligare att prata MED än om varandra. Därför vill jag att du bjuder in mig till dig!

ANNONS
|

Få saker får mig på så gott humör som att möta smarta, roliga, engagerade och nyfikna läsare.

Därför var jag alldeles otroligt glad när jag åkte hem från jobbet en fredagseftermiddag för några veckor sedan. Då hade jag just haft nöjet att vara värd för ett helt fantastiskt gäng nioåringar från Ormbunken, en fritidsgrupp på Skoftebyskolan.

Under sitt timslånga studiebesök hann kidsen från Skoftebyn med följande:

■ Ställa väldigt många kloka frågor om journalistik och journalister. Varför har en av våra reportrar en Manchester United-symbol vid skrivbordet? Varför kostar det mindre att läsa nyheter på nätet än på papperet? Varför är det så högt i tak i TTELA:s redaktionslokaler?

ANNONS

■ Tillsammans med mig liveskriva en nyhetsartikel om sitt besök hos oss – direkt på storbildsskärm. Komplett med rubrik, ingress, intervjucitat, fakta och känslor. Det tog gänget ungefär 20 minuter, vilket är fullt i klass med de allra snabbaste TTELA-medarbetarna.

■ Äta upp ett kilo lösgodis.

■ Lära sig journalistikens heligaste regel: Fråga alltid hur intervjupersonen stavar sitt namn.

Stolta elever – lycklig chefredaktör

Den trevliga läraren Julia skickade mejl några dagar senare: ” Stoltheten när de gick hem från fritids med artikeln i sin hand kan inte beskrivas med ord”

Jag blev förstås överlycklig. Och någonstans här började tanken formas: Jag vill träffa väldigt många fler som läser eller åtminstone tänker något om TTELA. Och ja, även folk som är äldre än nio år om intresse finns.

Alla kanske inte kan eller vill komma på studiebesök – men en chefredaktör är å andra sidan extremt flyttbar. Jag kommer gärna och snackar journalistik, utbyter livserfarenheter, får skäll (gudarna ska veta att det är befogat ibland), äter en bulle, tar emot bra nyhetstips, lär mig något jag inte vet sedan tidigare eller ordnar en rolig tävling.

Träffade entreprenörer på Innovatum

Inramningen och sammanhanget spelar mindre roll. Jag har träffat startupentreprenörer på Innovatum, hembygdsföreningen i Åsaka (där kan det eventuellt hända att vi sjöng snapsvisor trots att det var en vanlig måndag), idrottsfolk på Friskis, kulturutövare i Vänersborg och så dessutom Rotaryklubben i samma stad.

ANNONS

Jag kan ta på mig chefsmössan och dra en powerpoint-presentation om det önskas men jag sitter precis lika gärna vid ett bord eller står mot en vägg och bara tjötar.

Hör av dig via mejl

Jag tycker att det undantagslöst blir väldigt trevligt när vi människor får mötas på riktigt och får prata MED i stället för om varandra. Och det tycker jag verkligen även de stunder som diskussionsämnena får lite friktion och frågorna blir kritiska.

Så: Vill ditt företag, er klubb, din radhusförening, er bokcirkel eller din skola umgås en stund med en hyfsat trevlig 44-årig man som pratar mycket men också gärna lyssnar? Skicka ett mejl till fredrik.hofflander@ttela.se så styr vi upp något!

LÄS MER:Integritetshets och GDPR-missförstånd – därför syns ditt barn inte på bild i TTELA

ANNONS