Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/2

Dömda kvinnans jakt på pengar: ”Låna för att klara dagen”

Dubbla jobb och en ständig jakt på att få låna pengar till spel. Så såg den morddömda kvinnans vardag ut innan hon greps för mordet på kollegan.
– Man får låna ihop pengar för att klara dagen, sade hon i tingsrätten.

Kvinnan i 40-årsåldern dömdes i början av mars för mordet på sin kollega hemma hos en brukare i Trollhättan. Åklagarna menar att motivet troligen är ekonomiskt, vilket även rätten gick på, och kvinnan har vittnat om ett omfattande spelmissbruk med stora skulder som följd.

– Jag har jobbat dubbelt i stort sett senaste tio åren för att finansiera spelmissbruk, berättade kvinnan under mordrättegången.

– Det är inte många dagar jag mått bra 2020. Det är på grund av spelandet.

LÄS MER: Nu ska assistentmordet ska avgöras i hovrätten

Kvinnan beskrev i tingsrätten hur hon lånar pengar av vänner, bekanta och Facebook-kompisar som hon ”knappt ens känner”.

– Jag spelar, lånar pengar av folk och spelar upp dem. Man får låna ihop pengar för att klara dagen.

Vittnar om försök till lån

Kvinnan förnekar brott och menar att hon tvingats till lägenheten under pistolhot av två män, som skulle driva in en spelskuld på 50 000 kronor. En av männen ska sedan ha bragt assistenten om livet, varpå hon tvingades ta ut 15 000 kronor från brukarens kort.

För ett par år sedan ska hon ha slutat spela, men missbruket tog fart igen. I förundersökningen vittnar personer i hennes närhet om många försök att få låna pengar.

– Vi trodde hon hade slutat, men så började lånandet igen, säger en närstående i polisförhör och fortsätter:

– Hon hade alltid så mycket undanflykter, betalkort som inte fungerade. Hon kände sig jagad, sa hon, men det lät lite filmaktigt, som om hon hittade på.

En annan närstående berättar i förhör att hen under 2020 lånade ut sammanlagt 30 000 kronor till kvinnan. Pengar som bland annat skulle gå till flytt och att betala en skuld till ”en som jagade henne”.

– Det är svårt att veta vad som är sanning eller inte. Jag har inte litat på henne detta året. Hon sa att hon skulle spärra sig i spelandet. Hon har haft två jobb och ändå inte kommit i kapp. Då är det något som är galet, säger hen i förhör.

Insamling till Wilmas familj

En kort tid innan mordet ska kvinnan ha försökt låna 20 000 av brukaren, men fick nej. Pengarna skulle delvis gå till spel, säger hon själv i polisförhör.

Flera i utredningen beskriver henne som hjälpsam: ”Man kan ringa och be henne om hjälp”, säger en närstående i förhör. I förundersökningen framgår också att hon samlat in pengar till behövande på Facebook. Bland annat ska hon, liksom flera andra privatpersoner i vårt område vid den här tidpunkten, ha samlat in till Wilma Anderssons, som tragiskt mördades i Uddevalla 2019, familj. Även tidningen GT har rapporterat om detta.

LÄS MER: Åklagaren överklagar assistentmordsdom

När hon besökte en bekant hade hon med sig 4 000 kronor i kontanter, som hon sa att personer hade skänkt till insamlingen. Kvinnan ville att hennes bekant skulle swisha henne samma summa i utbyte mot kontanterna, vilket hen också gjorde då hen tyckte att det var till ett gott syfte.

Men i polisförhör berättar hon att sedlarna inte hade något med insamlingen att göra. Hon hävdar att det var pengar hon haft hemma för ”att leva för”, som hon nu behövde hjälp att få in på sitt kort – för att spela på.

– Mmm, jag fick ju hitta på nånting för han visste ju att jag hade spelproblem. Jag har lånat pengar av han förr.

”Många frågor”

Förhörsledaren frågar varför hon var tvungen att blanda in Wilma den här gången, när hon inte skulle låna pengar. Varför inte bara säga att hon ”skulle leva” för pengarna?

– Det blir så många frågor då, svarade kvinnan.

Kvinnans advokat Per-Åke Kvarnström är ”inte övertygad” om att insamlingen enbart använts för att få pengar till spelande.

– Men hon har berättat i förhör att farit med osanning i olika sammanhang för att hon behövt pengar till sitt spelmissbruk, det är korrekt, säger han till TTELA.

Några dagar innan mordet ska en annan person ha lånat kvinnan 4 000 kronor. De skulle gå till en nybliven änka, som inte kunde betala en skuld som hennes avlidne man lämnat efter sig. Hon lånade också pengar av en annan för att köpa en bil i norra Sverige. Historier som hon i polisförhör berättat inte stämmer. En dag senare skriver hon till sin hyresvärd att hon ligger inlagd – för att dra ut på tiden för att betala hyran.

– Det har blivit värre och värre vad jag hittat på bara för att få in pengar, säger hon i förhör.

Hovrätten

Förhörsledaren: Du har visst inga skrupler alls så att du kan lura folk.

– När det gäller mitt spelande, nej.

Förhörsledaren tar också upp att hennes anhöriga är ”förtvivlade för att du inte går att lita på”. ”Mm”, svarar kvinnan.

Under tingsrättsförhandlingarna menade åklagarna att omsättningen på kvinnans konto från januari till september 2020 var 1,2 miljoner kronor.

På tisdag kommande vecka inleds hovrättsförhandlingarna mot kvinnan, som nekar till brott, och via sin försvarare har överklagat domen. Även åklagaren har överklagat och yrkar på att hon ska dömas till livstids fängelse.