Krögarna positiva efter den nya sökinsatsen: ”Skapar en tryggare miljö för våra kunder”

I början av oktober besökte Magnus Johansson tillsammans med sina droghundar flera krogar i Trollhättan. Under lördagen var det återigen dags – där han ännu en gång möttes av positiva reaktioner.
– Det är kul att krögarna tillsammans med personal och övriga gäster är så positiva till det här, säger Magnus Johansson.

ANNONS
|

Efter att det första förslaget om kommunfinansierat hundsök nekades, vilket TTELA tidigare rapporterat om, kom Trollhättan Stad tillsammans med krögarna fram till en kortsiktig lösning. Det i form av en samfinansiering där de involverade i projektet ”Krogar mot knark” gemensamt bidrar med den ekonomi som krävs för att utföra arbetet.

Till följd av beslutet begav sig Magnus Johansson ut på sin andra sökrunda i Trollhättan under lördagen.

Likt förra gången, togs han emot med öppna armar.

– Sökandet har gått jättebra och framför allt är det kul att krögarna tillsammans med personal och övriga gäster är så positiva till det här.

ANNONS

Hundföraren hyllar nu stadens krögare, som han menar har varit starkt bidragande till att sökningen fortsatt.

– Krogarna har verkligen jobbat för att få till det här och de gör verkligen allt för att få stopp på narkotikan genom innovativa lösningar, så all heder åt dem. Vi behöver hjälpas åt med de här drogproblemen som vi har.

“Känns som att målet redan är nått”

Magnus Johanssons sökarbete har som bekant varit väldigt uppskattat bland stadens krögare. Fredrik Eriksson som är ägare av Backstage, är en av dem som varit drivande i frågan. Han ansåg att något behövde göras efter att spåren av narkotika ökade under sommaren.

Fredrik Eriksson, ägare av Backstage, anser att hundsökningen utgör en tydlig markering mot drogerna.
Fredrik Eriksson, ägare av Backstage, anser att hundsökningen utgör en tydlig markering mot drogerna. Bild: EMJAY PHOTOGRAPHY

– För vår del eskalerade det. Vi hade stora problem och valde därför att lyfta frågan på det första Krogar mot knark mötet. När sedan Henrik (Björnfot) från Buddy’s kom med hundidén så valde vi att haka på. Hundsökningarna markerar så mycket hårdare än vad en skylt eller ett klistermärke gör. Det visar att man verkligen gör något åt problemen.

Han tror främst att den avskräckande faktor som hundarna bidrar med i förlängningen leder till ett minskat narkotikabruk på krogarna.

– Finns chansen att en hund kommer in så blir det i sin tur en tydlig markering. Vi brukar jämföra det med fartkameror. Man vet inte om fartkameran är i gång och på samma sätt vet man inte om hunden kommer eller inte. Eftersom att chansen alltid finns tänker du till innan du tar med knarket in i lokalerna.

ANNONS

Ramin Hashemi som är restaurangchef på Brasseriet är även han positiv till sökningsarbetet. Hashemi menar att kontrollerna framför allt bidrar till en betryggande krogmiljö.

Ramin Hashemi, restaurangchef på Brasseriet, hoppas kunna bibehålla samarbetet tillsammans med Magnus Johanssons hundar.
Ramin Hashemi, restaurangchef på Brasseriet, hoppas kunna bibehålla samarbetet tillsammans med Magnus Johanssons hundar. Bild: EMJAY PHOTOGRAPHY

– Vi vill att Brasseriet ska vara en trygg plats att komma till samtidigt som vi inte vill vara associerade med något som har med droger att göra. Då är det till stor hjälp att ha ett samarbete tillsammans med myndigheterna och kommunen. Det skapar en tryggare miljö för våra kunder.

Nu vill han se en fortsättning av hundsöket.

– Vi vill definitivt att samarbetet fortsätter. På ett sätt känns det som att målet om att kunna skapa en trygg miljö redan är uppnått. Vi har redan märkt skillnad och nu handlar det bara om att bibehålla det goda samarbetet för att fortsätta ha en trygg miljö.

Arbetar för en fortsättning

Som tidigare nämnt är det en långsiktig lösning som nu behövs. Det är något Monica Leijon, drogförebyggande samordnare i Trollhättans Stad, hoppas på. Samtidigt poängterar hon att processen inte är allt för enkel då kommunen även behöver ta hänsyn till den ekonomiska aspekten.

– För tillfället har vi bara tagit den här omgången. Nu ska vi sätta oss ner och utvärdera genom ett uppföljningsmöte för att sedan ta ett beslut. Sedan får man inte glömma att det är en pengafråga, men vi inom Krogar mot knark jobbar hårt för en fortsättning och tar in alla aspekter när vi funderar på hur vi ska gå vidare. Där kommer gästernas reaktioner vara väldigt avgörande, och av det jag har hört hittills så verkar alla väldigt nöjda, säger Monica Leijon.

ANNONS

Krogar Mot Knark

Krogar Mot Knark (KMK) är en metod som bygger på samverkan, utbildning och effektiv tillsyn. Visionen är att bransch och myndigheter tillsammans skapar en trygg och säker krogmiljö fri från narkotika för såväl gäster som personal. Ansvaret för det lokala arbetet ligger på respektive kommun som själva styr och driver samverkan mellan krog, tillstånd och polis.

LÄS MER:Egenföretagare bekämpar droger i samhället – med hjälp av hundar

ANNONS