Assistentmordet: Nu inleds mordrättegången

Blod på kläder och bilnyckel, och skoavtryck på en stenplatta – men inget mordvapen. Det är delar av åklagarens bevisning i mordet på en personlig assistent. Nu ska den prövas – på tisdagen ska mordet upp i rätten.

ANNONS
|

”Det är blod överallt här”, säger en personlig assistent när han ringer till SOS Alarm tidigt en morgon i början av september. I en pöl av blod på golvet ligger hans kollega. Tillsammans med ytterligare en kollega ger han den livlöse mannen hjärt- och lungräddning, men hans liv går inte att rädda.

LÄS MER:Vittnen ska ge annan bild av åtalade kvinnan

Över fem månader efter mordet inleds nu huvudförhandlingen där en kvinna står åtalad misstänkt för att ha huggit eller stuckit sin kollega till döds med en kniv eller ett vasst föremål. Men redan förra veckan var den misstänkta kvinnan uppe i rätten misstänkt för grov stöld och bedrägeri. Kvinnan har under utredningen nekat till alla brott.

ANNONS

Åklagaren har kallat åtta vittnen till huvudförhandlingen, bland andra de ovan nämnda kollegorna, en av de första poliserna på plats, kriminaltekniker och en närstående till brukaren. Därtill ska den misstänkta kvinnan höras. Bland bevisningen finns brottsplatsundersökningen, blodbildsanalyser och uppgifter om den åtalade kvinnans ekonomi.

Bevis i ”sopberg”

Som TTELA tidigare har berättat säkrade polisen viktiga bevis på en återvinningscentral. Dagen efter mordet ska kvinnan där ha slängt saker i en container. Kvinnan syns på övervakningsbilder från platsen, vilka är del av åklagarens bevisning.

Containern flyttades med lastbil till en lokal där innehållet tömdes ut på betonggolvet. Två poliser tog på sig engångsskyddsdräkter och letade igenom detta ”sopberg” och hittade saker som de misstänkte att kvinnan gjort sig av med – bland annat en papperspåse med en plastpåse i, som innehöll skor, handskar och strumpor med blodfläckar på. Blodet har analyserats och enligt förundersökningen talar det ”extremt starkt” för att det kommer från den avlidne mannen. Den aktuella plastpåsen har också undersökts närmare och den har sannolikt suttit på en rulle med påsar som påträffades i den misstänkta kvinnans bostad.

Även den misstänkta kvinnans bilnycklar, som har fläckar av den avlidne mannens blod, är en del av åklagarens bevisning. Fot- och skoavtryck är också en del av utredningen. I lägenheten ska spår ha säkrats av att någon gått i bara strumpor i den avlidnes blod och utanför lägenheten har blodfläckar konstaterats.

ANNONS

LÄS MER: Kvinna åtalad för mord på kollega

Skoavtryck

Polisen har tagit loss en betongstenplatta, som legat på marken i anslutning till bostaden, med ett skoavtryck från någon som rört sig i riktning mot lägenheten. Avtrycket har jämförts med de skor som kvinnan slängde på återvinningen och utredningen visar att det kan vara en av dessa som gjort märket – men det kan också vara någon annan sko. Stenplattan är en del i åklagarens bevisning: ”Angående det förhållande att NN avsatt avtrycket till styrkande mordgärningen”, står det i stämningsansökan.

Chefsåklagare Daniel Edsbagge menar att bevisningen är god.

– Det har varit bra kvalitet, vi har gjort det vi kunnat. Jag tycker att utredningen visar att personen gjort sig skyldig till brottet. Det viktiga nu är att det blir en rättssäker och rättvis prövning.

Ingen syn

Men ett mordvapen saknas fortfarande och åklagaren säger nu att det är ”mycket som talar för att det är en kniv” som använts.

Hur försvårande är det för åklagarsidan att ni inte har ett mordvapen?

– Ibland kan det vara avgörande – det är beroende på hur bevisningen ser ut i övrigt. Om någon bragts om livet med ett trubbigt föremål kan man tänka sig att det vore svårare när man då inte vet hur det har gått till. Men om man påträffar någon som nekar, som slänger handskar, strumpor och skor med målsägarens blod på och man kan konstatera att man har gått omkring i strumplästen i det här – i det perspektivet blir inte kniven och att vi inte kunnat knyta den misstänkta till den det avgörande, säger Daniel Edsbagge.

ANNONS

I mordfall görs ibland en syn, då rätten gemensamt besöker den misstänkta brottsplatsen. Det gjordes bland annat i det så kallade Vänersborgsmordet, men någon sådan blir det inte nu.

– Det kan ge människorna ytterligare en dimension om man kommer till platsen, men här bedömer jag att det inte blir det. De bilder vi har är bra.

LÄS MER: Hör om mordmisstänkta kvinnans sista dagar i frihet

Hörs inte

Kvinnan står också åtalad misstänkt för grov stöld, bedrägeri och framkallande av fara för annan, där brukaren är målsägande. Men brukaren är inte kallad som vittne, trots att hon var i bostaden den aktuella natten.

Varför inte?

– Polisen har pratat med henne i förundersökningen och enligt de uppgifterna har hon inte märkt något under natten.

Advokat Robert Mjösén är målsägandebiträde och företräder den nu avlidne mannens familj och brukaren. Han vill inte nu kommentera fallet eller utredningen.

Rättegången pågår under fyra dagar i Vänersborgs tingsrätt. Åklagaren vill inte nu gå in på vilken påföljd han kommer yrka på, men säger att spannet i mordmål ligger mellan tio år och livstid vid fällande dom.

Åklagarens plan för huvudförhandlingen

Dag 1: Nu inleds huvudförhandlingen och åklagaren, målsägandebiträdet och försvararen ska hålla sakframställan.

Dag 2: Dagen är ägnad åt förhör. Den misstänkta kvinnan höras ska höras, liksom den assistent som kom till lägenheten tidigt på morgonen och den assistent som hade sovande jour den aktuella natten höras.

Dag 3: Förhören fortsätter. Nu ska en polis som kom tidigt till platsen höras, liksom en närstående till brukaren och en personlig assistent. Rättsläkare och kriminaltekniker, liksom brukarens egen läkare ska också höras. På eftermiddagen hörs den misstänkta kvinnan höras igen och fler vittnesförhör kan tillkomma.

Dag 4: Idag ska parterna hålla sina slutanföranden.

Huvudförhandlingen pågår 16, 18, 22 och 23 februari i Vänersborgs tingsrätt.

TTELA kommer bevaka rättegången med direktrapportering och livesändningar. Följ utvecklingen på ttela.se.

ANNONS