Därför var lyxyachten Triton i området

Lyxyachten Triton har rönt stor uppmärksamhet i dagarna då den passerat genom området, på älven upp mot Vänern. När färden gick i motsatt riktning fick TTELA en pratstund med kaptenen Zach Pilek under slussningen i Trollhättan.
– Otroligt fint här, säger han.

ANNONS
|

Det var i fredags som lyxyachten Triton passerade Lilla Edet, Trollhättan och Vänersborg för vidare äventyr på Vänern.

När det stod klart att båten i fråga skulle göra samma färd fast åt andra hållet under söndagen ryckte TTELA:s reporter ut för att försöka bringa klarhet i varför den befann sig i området.

I likhet med Karin Engqvists insats i fredags skedde det journalistiska grovarbetet på springande fot. För båten i fråga hade redan passerat den första slussen i Trollhättan, i södergående riktning, när lokalpressen gjorde entré.

Har rest i tre år

Eftersom farten var låg lyckades dock den kameratyngda och allt svettigare reportern springa ikapp yachten och vråla ut frågan till två besättningsmän som visade sig heta Reuben och Wade, från Sydafrika respektive Australien:

ANNONS

– Jag kommer från lokaltidningen, skulle jag kunna få ställa några frågor?

Det var inga problem, även om konversationen fick ske mitt under själva slussningen med undertecknad på land.

– Vi är ute på en hittills tre år lång resa som startade i Kalifornien. Vi är tio personer i besättningen, säger Wade.

– Finns alltid något att göra, det är en stor båt. Väldigt fint här i Sverige förresten, fortsätter Reuben medan han ägnar sig åt sina bestyr.

”En ren nöjesresa”

Kaptenen Zach Pilek kommer själv från just Kalifornien, och han berättar att man den där gången för nästan tre år sedan inledningsvis ställde in siktet in på Alaska för att sedan fortsätta till Mexiko.

Därefter har båten färdats över världshaven i jakt på ... vadå?

– Det här är en ren nöjesresa med sånt som fiske, sightseeing, utforskande, vad som helst ... öl, haha. Vi väljer dit vi ska åka beroende på säsongen. Åker aldrig norrut på vintern, berättar Zach.

Han och resten av besättningen jobbar enbart på Triton och Zach vill inte gå in på några detaljer om båtens ägare eller vilka som förutom besättningen färdas med den.

– Vi jobbar för en familj, som kommer av och på. Ibland flyger de in dit vi är och vi har med oss gäster nu. Vi gör vissa uppehåll emellanåt, sen fortsätter resan.

ANNONS

Gillar Trollhätte kanal

I dagarna gjorde Triton en avstickare in i Sverige på Göta älv, och Vänern får ett gott betyg av den bereste kapten Pilek.

– Väldigt vackert. Vi la till vid Läckö slott under en dag och det var otroligt fint.

Trollhättan då?

– Jag har färdats i många kanaler, som Panama, Kiel och Suez och måste säga att den här är underbar. Slussarna är väldigt fina och imponerande. För mig är det första gången i Sverige och det är verkligen ett helt otroligt väder, säger Zach.

Vad får ni för reaktioner när ni är ute med den här båten?

– Man ser många mobiltelefoner som kommer upp, folk vill ta bilder och det är roligt.

Hur mycket kostar den?

– Mycket. Skulle tro att båten förmodligen är värd omkring 25 miljoner dollar.

Nu var det dags för Trition att lämna slussarna för att färdas längs älven ner mot Göteborg. Därefter väntar Stavanger och Spanien, sedan ska båten ännu en gång korsa Atlanten för att nå USA.

Frivillig besättningsman

Sjöfartsverkets Conny Jakobsson var den som assisterade på land under slussningen, och även om han sett en och annan båt i sina dagar sticker Triton ut i mängden.

– Klart att det är lite speciellt med en sån här båt. Det är ju mest fartyg och fritidsbåtar som passerar här annars, säger han.

ANNONS

Under slussningen i Trollhättan var det många som stannade till för att beskåda lyxyachten på nära håll.

Och skulle det behövts en elfte besättningsman kunde nog vakansen lösts på stående fot.

– Behöver ni någon extra arbetare? frågade nämligen en förbipasserande som tycktes lockad av livet till sjöss.

Läs mer fakta om båten och när den passerade Vänersborg här:

LÄS MER:Ny lyxyacht passerade Trollhättan och Vänersborg

ANNONS