Nu startar vi festen!

Fallens dagar 2020 blir något att minnas – trots att det inte äger rum. Eller jo, förresten, det gör det. Fast bara lite. Och på ett annat sätt än vanligt. Men musik och kända artister blir det även i år. Och så har vi ju alltid minnesbilderna att ta till.

ANNONS
|

Det här skulle ha varit en krönika med utgångspunkt från Fallens dagars 60-årsjubileum som skulle ha firats i år. Nu är jubileumsfesten uppskjuten till nästa sommar och anledningen är vi alla less på att höra om vid det här laget, så låt oss förbigå den med tystnad.

Däremot förtjänar Trollhättans stora sommarfest desto mer ljud och ord, jubel och fanfarer och även om 2020 års upplaga blir digital och i miniformat, så kan vi njuta av både den och av alla minnen från tidigare år.

Vi har rotat i våra arkiv och har hittat bilder på lite av varje som varje år har utspelats i stan under den tredje helgen i juli. Under de närmaste dagarna kan du se dem här på ttela.se och kanske hittar du till och med dig själv på någon av bilderna. Vi börjar idag med en sväng längs minnenas allé från 70-, 80- och 90-talen.

ANNONS

LÄS MER:Tillbaka till förra millenniet

Debut 1982

Det finns nog inte en enda sommarvikarie på den här tidningen som inte har bevakat Fallens dagar i någon form. Hur många de är vet jag inte, men de är många!

Själv upplevde jag min första fallfest 1982. Jag var nyss fyllda 21 och hade hunnit jobba några månader på det som då hette Trollhättans Tidning när jag skickades ut för att skildra festligheterna nere på Hojumstunet intill fallfåran där det brusande vattnet forsade fram.

Stjärnkavalkad

På scenen uppträdde kända artister, dock inte alltid med riktigt samma stjärnglans och status som på senare år. För på den stora scenen, som omväxlande har stått på Hojumstunet, på Drottningtorget och i Folkets park, har vi fått se åtskilliga storheter passera i ”modern tid”.

Veronica Maggio, Ulf Lundell, Miriam Bryant, Oskar Linnros, Molly Sandén, Måns Zelmerlöw, Linnea Henriksson, Tomas Ledin, Agnes, GES, Loreen, Timbuktu, Monica Zetterlund, Yohio ... Listan kan göras hur lång som helst. Och lägger man till de mindre scenerna men de lika stora namnen Lill-Babs, Louise Hoffsten, Eric Gadd, Lill Lindfors, så, ja ni fattar själva. Det är ett pärlband av svensk musikhistoria som har passerat Trollhättan dessa julihelger.

Sommarfest

2020 utgör på ett sätt inget undantag, för laguppställningen i TTELA Sommarfestival, som vi så att säga gör i stället för Fallens dagar, går inte av för hackor.

ANNONS

Vi har fått hjälp av ett gäng artister med lokal anknytning att göra vår videofestival i två delar och ni kan se den här, på ttela.se, med start på fredag klockan 18. Då lägger vi ut del ett och vid samma tid på lördag kommer del två. Båda konserterna ligger sedan självklart kvar så att du som missat dem kan se dem och du som vill ha mer kan se om dem.

Artisterna du får se och höra är William Segerdahl, Carolina Wallin Pérez, David Urwitz, Kung Kaktus, Ida Wadenbrandt, Claes och Anders Eriksson, Paul ”Paljett” Sahlin, Johan Frendberg och – Peter LeMarc.

På söndag blir det sedan livestreamad konsert med Timo Räisänen och N3 Symfoniorkester. Även den börjar klockan 18 och du ser den på ttela.se tack vare ett samarbete med Trollhättans stad.

Fallens dagar 2020 må vara inställt i sin vanliga skepnad, men det är upp till oss alla att göra helgen till en varm och härlig sommarfest ändå.

Nu kör vi!

LÄS OCKSÅ: Exklusiv minifestival på ttela.se

ANNONS