Stort Saabfirande på torget – Victor Muller på plats

75 år med Saab firades stort i centrala Trollhättan under lördagskvällen. De inbjudna gästerna Jan-Åke Jonsson och Victor Muller talade varmt om bilmärket inför jättepublik.
– Saab-andan lever verkligen vidare med entusiaster som er, säger Victor Muller.

ANNONS
|

Ursaaben hade dagens huvudroll och firades stort i centrala Trollhättan. Många samlades för att se kortegen som avgick från Saab Car Museum med destination Drottningtorget. Ursaaben körde först och följdes av 20 stycken Saab 92:or.

Föraren Hans Eklund är en av dem som jobbat hårt med att få Ursaaben i körbart skick. Bredvid sig hade han Saab:s tidigare tekniska direktör Gunnar Larsson, som var ganska nervös över färden.

– Det var ljudligt. Den låter som om den har 200 hästar när den egentligen har ungefär 25. Jag vågar inte köra den, den kanske galopperar iväg ner i älven, säger Gunnar Larsson.

ANNONS

Jan-Åke Jonsson och Victor Muller på plats

Väl på plats vid torget väntade en stor scen med utvalda gäster. Folkskaran var från hela världen och redo att fira 75 år av Saab-bilar. Jan-Åke Jonsson, tidigare VD på Saab, välkomnade uppslutningen.

– Varje gång jag kommer till Trollhättan och står på en scen, så är det massor av folk. Det är helt makalöst, säger han.

Victor Muller, före detta styrelseordförande och VD, instämde.

– Det är extremt imponerande att se så många människor som är passionerade över bilmärket. Den stora elefanten i rummet är att vi firar 75 år med Saab, utan att Saab faktiskt är här. Saab-andan lever verkligen vidare med entusiaster som er. Jag är glad och tacksam över alla som har tagit sig hit och visat upp sina bilar, säger han.

Ett minne från 2010 har bitit sig fast.

– Jag glömmer aldrig första gången jag kom till fabriken och blev visad runt av Gunnar Brunius. Man såg verkligen hur engagerade alla anställda var, hur mycket de älskade Saab. Jag lovade honom där och då att jag skulle göra allt jag kunde för att rädda Saab, och det löftet bröt jag aldrig, säger han.

”Saab-anda som klappar i hjärtat”

Peter Bäckström från Saab Car Museum var mycket nöjd med festivalen.

ANNONS

– Det känns fantastiskt. Det var en känsla att få åka bakom Ursaaben och se alla människor uppradade längs med Drottninggatan. Då föll det på plats, säger han.

– För mig som museiintendent så är det inte mitt jobb att tala om att det var bättre förr – utan det är att tala om vilket kunnande det finns här i staden Trollhättan. Min forna kollegor jobbar vidare med det de älskar, även om det inte står Saab på visitkortet. Den Saab-andan som klappar i hjärtat, på tvåtakt i vissa och med turbotryck i andra, ger ett mervärde för dem som jobbar idag, fortsätter han.

LÄS MER:Jakten på en massa bilder på bilar

LÄS MER:Cabbarna intog Hunneberg

LÄS MER:Kärleken till Saab fyllde Drottningtorget

LÄS MER:Tvåtaktsfest i Trollhättan

LÄS MER:TTELA tar tempen på Saabfestivalen

LÄS MER:Gunnar ska köra Ursaaben

LÄS MER:DIREKT: Saab-festivalen rullar på

LÄS MER:"Den optimala boken om Saab”

LÄS MER:Världens första Saab är redo

LÄS MER:Från skrothög till pärla

LÄS MER:Världens första Saab är redo

LÄS MER:DIREKT: Saabfestivalen är igång

LÄS MER:Maria lever med Saabfestivalen – på gott och ont

LÄS MER:Tre dagars nostalgifest för bilentusiaster

LÄS MER:13-åriga Lucaz Harjulas Smurf-Saab – ögongodis på festivalen

LÄS MER:Tusentals följer Caroline och hennes Saab på Instagram

LÄS MER:Sibylla Gustafsson flyttade 23 mil för att få plats med Saabarna

ANNONS