Planen: Nytt äldreboende i Vänersborg

Ett nytt äldreboende planeras i Vänersborg. Och till slut kan den övergivna tomten där Östra skolan en gång låg komma till användning.
– Jag ser det som oerhörd fördel, säger Gunnar Johansson, vd på kommunala Vänersborgsbostäder.

ANNONS
|

Östra skolan invigdes 1955 och lades ner 1992. Riksbyggen köpte tomten och 2007 revs byggnaderna. Sedan hände ingenting. Samma öde drabbade Södra skolan.

Men det kommunala bostadsbolaget Vänersborgsbostäder har köpt Östras tomt och nu talar mycket för att det kan bli nytt liv på den sedan länge övergivna platsen vid Marierovägen.

Vänersborg behöver fler platser på äldreboenden och socialnämnden har beslutat att ett planeringsarbete ska påbörjas.

– Vi bygger det helt och hållet på befolkningsprognoserna. Vi har fullt på våra boenden nu och en väntetid på upp mot tre månader. Sociallagen är utformad så att vi måste möta de behov som finns, så 2027 behöver vi ha ett nytt boende på plats, säger socialnämndens ordförande Dan Nyberg (S).

ANNONS

Antalet platser behöver utökas med 40. Vänersborgsbostäder äger de allra flesta äldreboendena i kommunen. Och bolaget ska även bygga och äga det som nu planeras. Socialnämnden hyr sedan lokalerna.

Dan Nyberg (S), ordförande i socialnämnden.
Dan Nyberg (S), ordförande i socialnämnden. Bild: Karin Engqvist

– Nu ska vi gå vidare med projekteringen. Och det kommer att hållas täta samtal mellan vår förvaltning och Vänersborgsbostäder. Det är viktigt att vår personal blir delaktiga i arbetet, säger Dan Nyberg.

För att få en uppfattning om kostnaderna har socialförvaltningen i en förstudie tittat på kommunens senast äldreboende, Lunddala i Vargön. Det har 44 platser och kostade ungefär 150 miljoner kronor att bygga.

Vänersborgsbostäders vd Gunnar Johansson tycker att platsen för bygget är väl vald.

– Vi bedömer att det är ett strategiskt läge mellan Solängens äldreboende och boendena på Niklasberg, säger han.

Vissa föroreningar har hittats på tomten men det ska inte vålla några problem.

– Nej, absolut inte. Föroreningarna är begränsade vad vi har kunnat utläsa, säger Gunnar Johansson.

Gunnar Johansson, vd Vänersborgsbostäder.
Gunnar Johansson, vd Vänersborgsbostäder. Bild: Karin Engqvist

Och han bedömer att boendet ska kunna vara klart 2027.

– Det borde vara rimligt, men det bygger på att vi håller uppe tempot. Från första spadtaget tills vi är klara tar det ungefär ett och ett halv åt.

ANNONS

Att en av Vänersborgs två övergivna skoltomter nu kan fyllas med verksamhet tycker Gunnar Johansson är bra.

– Jag ser det som oerhörd fördel. Båda skoltomterna, framförallt Östra, har varit lite av skamfläckar i Vänersborg. Det är positivt att vi kan ta hand om tomten och göra något vettigt av den, säger han.

ANNONS