Nils van der Poel: ”Inte mitt ansvar att tillfredsställa dem”

Trollhättans skridskostjärna Nils van der Poel är ett av Sveriges absolut största guldhopp i OS i Peking – och med dryga månaden kvar till mästerskapet har 25-åringen börjat känna av pressen.
– De tyngre dagarna väcker mer tankar än vad de gjorde för ett år sedan, säger van der Poel till Radiosporten.

ANNONS
|

Det är nu lite drygt elva månader sedan som den svenska idrottspubliken fick upp ögonen för Trollhättans skridskoess Nils van der Poel. Innan dess var han en doldis för de allra flesta, men efter det plötsliga VM-guldet på 5 000 meter ihop med VM-guldet och världsrekordet på 10 000 meter var han nu namnet på folkets läppar.

Sedan den där helgen i början av februari förra året har Nils van der Poel varit världens bästa skridskoåkare. Den här vintern har han varit smått överlägsen sina konkurrenter och dessutom sett till att även världsrekordet på 5 000 meter numera är hans.

ANNONS

LÄS MER:Statistikföretaget: Nils van der Poel tar dubbla OS-guld

När dryga månaden återstår till OS i Peking har förväntningarna på honom blivit därefter. Såväl experter som statistikföretag målar upp Nils van der Poel som ett av Sveriges allra största guldhopp i Kina och huvudpersonen själv är såklart medveten om vad han väntas uträtta trots att det inte ens är ett år sedan han fick sitt stora internationella genombrott.

Förstår folket

– Det är en ny situation. Det är något jag funderade på ganska mycket under olympiaden i somras när jag följde den svenska sommartruppen. Där var det några som befinner sig i en situation som i alla fall är lik den jag befinner mig i. Armand Duplantis (stavhopp) och Daniel Ståhl (diskus) kanske främst, säger Nils van der Poel i en intervju med Radiosporten.

LÄS MER:Nils van der Poel bland Jerringprisets åtta finalister

Friidrottarnas resor fick honom att fundera på vad han själv ville få ut av sitt OS-år och vad han kan påverka, berättar han i intervjun. Han kom fram till att målet precis som tidigare är att jaga sin maxkapacitet som skridskoåkare och att inte minst försöka ha kul på vägen dit.

– Sedan finns det några miljoner svenskar kanske som har lite andra förhoppningar än vad jag har och jag förstår det. De får ju inte vara med på någon annan del av resan än just den som publik på tävlingsarenan, men jag känner inte heller att det är mitt ansvar att tillfredsställa dem. Det är väl kanske min utgångspunkt, säger Nils van der Poel.

ANNONS

LÄS MER:Inget bragdguld till Trollhättan

”Pressen är bakgrunden”

Däremot kommer det dagar och stunder där Trollhättesonen känner av att han inte längre är en atlet som jobbar lite under radarn utan nu är en av OS-svenskarna som har absolut störst förväntningar på sig.

– När jag har tyngre dagar nu för tiden så upplever jag att de tyngre dagarna väcker mer tankar än vad de gjorde för ett år sedan. Där tror jag att pressen är bakgrunden, absolut, säger Nils van der Poel till Radiosporten.

OS i Peking pågår mellan den 4 och 20 februari.

ANNONS