Från nykomling till seriesegrare på tre år

En söndag i september nådde en tre år lång satsning sin kulmen. Med guldhattar och champagne fick Trollhättans FK Halvorstorps IS äntligen fira serieseger och avancemang till division 1.
– Vi är väldigt stolta över att vi klarade det, säger lagkapten Sanna Jensen.

ANNONS
|

22 september 2019. Edsborgs A-plan.

Trollhättans FK Halvorstorps IS kan, med två matcher kvar, säkra seriesegern i division 2 nordvästra Götaland. För att det ska bli verklighet krävs seger eller oavgjort mot Skepplanda BTK. När domaren blåser av matchen efter 90 minuter visar resultattavlan 0–0.

Guldhattar åker fram och bubblet flödar. Seriesegern är i hamn och avancemanget till division 1 ett faktum.

LÄS MER:Madelenes comeback en riktig trepoängare

– Men jag har ännu starkare minnen från matchen mot Vallen. Det kändes som att vi tog greppet om seriesegern där, säger Sanna Jensen, lagkapten TFK HIS.

LÄS MER:Elvira är friidrottstalangen som vågar drömma stort

Matchen Sanna pratar om spelades några veckor tidigare på Stavrelunds IP. För motståndet stod tabelltvåan Vallen, de enda lag som på riktigt kunde utmana TFK HIS om seriesegern.

ANNONS
Ellen Hultberg och Hannah Skoglund blir intervjuad av TTELA:s Jonas Myrholm efter att laget säkrat seriesegern. Arkivbild.
Ellen Hultberg och Hannah Skoglund blir intervjuad av TTELA:s Jonas Myrholm efter att laget säkrat seriesegern. Arkivbild. Bild: Torbjörn Arvidsson

Seriefinal med andra ord, lägg därtill gratis entré och ni kan förstå att det var en riktig fotbollsfest.

– Det var jättemycket publik, det var fullt runt hela STIP. Sedan att vi slog Vallen, det var jätteroligt. Då kände vi att vi verkligen kunde vinna serien, eftersom det var Vallen som jagade oss, säger Ellen Hultberg.

Det var inte bara det att TFK HIS vann matchen, de gjorde det dessutom med övertygande 4–1 efter tre mål av skyttedrottningen Julia Jonasson. Med det resultatet kopplade man greppet om seriesegern, och några veckor senare kunde laget säkra avancemang till division 1.

Skyttedrottningen Julia Jonasson och lagkapten Sanna Jensen firar efter att Trollhättans FK Halvorstorps IS besegrat Vallens IF med 4-1 i seriefinalen. Arkivbild
Skyttedrottningen Julia Jonasson och lagkapten Sanna Jensen firar efter att Trollhättans FK Halvorstorps IS besegrat Vallens IF med 4-1 i seriefinalen. Arkivbild Bild: Jonas Myrholm

Resan dit påbörjade tre år tidigare.

2016 vann kombinationen TFK/HIS/TBoIS division 3 i överlägsen stil och några månader senare tog Håkan Sandersson över som tränare för laget.

– Det har hänt mycket sedan dess. Vi har successivt steppat upp nivån lite utan att för den sakens skull tappa bredden. Det är hårt jobb som gör att det har gått så här bra, säger Håkan Sandersson.

LÄS MER:Mållösa – men TFK HIS blev vinnare ändå

LÄS MER:Skyttedrottningen vann seriefinalen åt TFK HIS

Första året i division 2 slutade på en åttondeplats, säsongen efter på en fjärde.

– Vi har verkligen tagit kliv i rätt riktning varje år. Jämfört med första året är det verkligen stor skillnad på kvalitet och allt vi gör. Det är väldigt roligt att ha kvar samma tränare och grunden i laget, då kan man verkligen se att man tar kliv tillsammans, säger Sanna Jensen.

ANNONS

Säsongen 2019 var sedan helt och hållet Trollhättekombinationens.

– Jag kände ganska tidigt att det skulle gå bra. Vi hade inga skador, utan alla nyckelspelare fick vara friska. Känslan var att det skulle gå och att vi skulle klara det, säger Håkan Sandersson.

När tabellen summerades i början oktober hade TFK HIS bara förlorat en enda match och tagit hem seriesegern med sju poängs marginal till tvåan Vallen.

Framgångsreceptet?

– Vi har höjt vår lägstanivå, det är den absolut största skillnaden. Matcher som vi förlorade förut vann vi den här säsongen. Det är det som behövs för att vinna en serien, att man höjer sin lägstanivå. Det gjorde vi och då gick det som det gick, säger Ellen Hultberg.

Lagkapten Sanna Jensens förklaring:

– Det handlar mycket om inställning och att vi har roligt tillsammans. Och så är vi en bra blandning mellan unga talangfulla och några med mer rutin.

Nu står laget, och många av spelarna, inför sin första säsong i division 1.

– Det känns jätteroligt för då blir det helt plötsligt elitfotboll. Att ha klättrat så som vi gjort har varit roligt och att ha varit med på hela den resan är häftigt, säger Ellen Hultberg.

ANNONS

Till helgen skulle TFK HIS spelat sin första match i division 1. Men coronapandemin har satt stopp för det och nu får laget i stället hoppas att premiären kan äga rum i sommar.

– Det är jättekonstigt. Det blir kanske ingen fotboll alls, men om det blir är vårt mål att försöka etablera oss, inte bara vara med och titta. Vi vill inte anpassa oss efter alla andra lag utan vi vill bygga vidare på det den grunden vi har lagt, säger Håkan Sandersson

Årets lag 2019

Vinnare: Trollhättans FK Halvorstorps IS

Motivering: Ungdomlig entusiasm kombinerat med stor rutin hos erfarna spelare var viktiga ingredienser när ledarteamet med huvudtränaren Håkan Sandersson i spetsen skapade en vinnarmentalitet som tidigt resulterade i serieseger och avancemang till division 1. Kombinationen TFK HIS är ett utmärkt exempel på vad samarbete och samförstånd kan leda fram till i positiv bemärkelse.

Övriga finalister var Sjuntorps IF:s herrar och Trollhättans Volleybollklubbs damlag.

ANNONS