Stora summan till Barncancerfonden: ”Fantastiskt”

Den årliga upplagan av Spin of Hope tog plats i Friskis och Svettis lokal när pengar samlades in till Barncancerfonden. Eventet bjöd på stort engagemang och en fin summa till ett gott ändamål.
– Själva grejen är fantastisk, säger deltagaren Christina Enerstedt.

ANNONS
|

Kom igen nu gänget! Fem minuter kvar!”

Svettpärlorna rinner från spinninginstruktören Jessica Havelins panna samtidigt som hon med ett växlande tempo instruerar och peppar dagens första Spin of Hope-deltagare.

Det som utspelar sig i Friskis och Svettis spinninglokal i Trollhättan är just eventet Spin of Hope. Konceptet har varit ett stående inslag under flera års tid och går ut på att deltagarna, i lag om flera personer, håller i gång i ett antal timmar på en spinningcykel.

De som bildar ett lag kan vara alltifrån företag till kompisgäng och föreningar och betalar en deltagaravgift direkt till Barncancerfonden genom att ”köpa en cykel”. Där finns det tre olika prisklasser att välja på beroende hur mycket man vill skänka: 1 500 kronor (bascykel), 3 000 kronor (guldcykel) eller 10 000 kronor (diamantcykel).

ANNONS

– Det är en stor happening, en kul grej och framför allt för en bra sak. Alla pengar går oavkortat till Barncancerfonden och eftersom alla betalar direkt dit vet man vart pengarna hamnar, förklarar Susanne Andersson, träningsansvarig på Friskis och Svettis Trollhättan.

Konceptet hålls på träningslokaler runtom i Sverige och engagemanget är stort.

– Grunden är att man kör detta i tolv timmar, men vi har valt en mindre variant som varar i sex timmar. I år har vi faktiskt sålt en diamantcykel och tre guldcyklar vilket är riktigt coolt, fortsätter Susanne Andersson.

Ringrostigheten påtaglig

Efter en intensiv första timme har ett antal personer samlats strax utanför spinninglokalen i väntan på att ta över stafettpinnen efter sina respektive lagkamrater.

En av dem som laddar är Peter Lindqvist som är anställd på företaget Recas. Det är hans lag som har stått för årets diamantcykel.

– Vi tycker det är viktigt att stötta sådana här grejer. Vi har stöttat ganska många liknande evenemang genom åren, förklarar han.

När det kommer till själva cyklandet medger han att han är aningen ringrostig.

– Jag har spunnit en gång för fem år sedan i Arena Älvhögsborg. Då var jag med i ett 24 timmars event, men spinning är absolut inget jag gör regelbundet.

ANNONS

Han slänger en blick mot spinninglokalen.

– Jag är taggad, men hade nog fått för mig att det skulle vara lite enklare. Det såg faktiskt ut som att det var ganska jobbigt när jag tittade in, skrattar Peter Lindqvist.

Hur är konditionen?

– Jag springer och går ibland på pass här på Friskis så det ska nog gå bra. Jag hoppas den är kvar!

Storsumma genom sålda cyklar

En bit bort sitter Christina Enerstedt. Även hos ska delta, men likt Peter Lindqvist var det ett tag sedan hon gick på spinning.

– Jag vet inte riktigt hur jag är på en spinningcykel ... det var åtta år sedan sist! Men det blir nog bra. Flåset borde vara okej, men inte mer, skrattar hon.

Spin of Hope-konceptet är något hon verkligen gillar.

– Jag blev tillfrågad om att vara med i dag och tänkte att det kunde vara bra, både för träningen och för en god sak, säger Christina Enerstedt och fortsätter:

– Själva grejen är fantastisk. Jag har barn själv, det kommer nya barn och så vidare ... det är jättebra.

Inför eventet hade Friskis och Svettis Trollhättan samlat ihop omkring 50 000 kronor genom sålda cyklar. Hur mycket som totalt samlades in till Barncancerfonden är ännu inte färdigställt.

ANNONS

LÄS MER:Hanna Öbergs osannolika resa – efter oväntade draget

ANNONS