van der Poel kan ta dubbel på Idrottsgalan

Nils van der Poel har möjligheten att ta hem en mäktig dubbel och Kristian Karlsson kan prisas även han för sina mästerskapsguld.
Nu står det klart att stjärnorna från Trollhättan är nominerade till Idrottsgalan den 16 januari. Det är även Nils van der Poels tränare Johan Röjler.

ANNONS
|

Han kunde inte ha genomfört det gångna idrottsåret på ett mycket bättre eller häftigare sätt. Nils van der Poel hade förberett sig för att OS-året 2022 skulle bli hans – och det blev det minst sagt.

Efter VM-gulden i början 2021 blev Trollhättestjärnan plötsligt ett av de absolut största svenska guldhoppen till mästerskapet i Peking och Nils van der Poel gjorde där ingenting annat än bevisade varför.

Det började med ett gastkramande lopp på 5 000 meter där nederländaren Patrick Roest hade slagit nytt olympiskt rekord inför att Nils van der Poel fått ställa sig på startlinjen då han gick ut i det sista paret.

ANNONS

Med tre varv kvar låg Trollhätteskrinnaren hela två sekunder(!) bakom Roest och läget var prekärt, men Nils van der Poel skulle visa upp att det inte finns någon som är på hans nivå.

En makalös avslutning senare putsade van der Poel det olympiska rekordet och säkrade OS-guldet på 5 000 meter.

Därefter väntade favoritdistansen 10 000 meter och där blev det ingenting annat än en ren och skär uppvisning från den lokala skridskoklubbens stora stolthet.

Nils van der Poel passerade mållinjen på tiden 12.30,74 vilket innebar, och är fortfarande, världsrekordet på distansen.

– Det är coolt. Jag har fått så mycket upplevelser. Jag fick 5 000 meters-loppet som var så tajt och det här där jag kände att jag hade kontroll. Alla upplevelser man kan ha som idrottsman, jag bara tickar av dem, sa Nils van der Poel till Discorvery precis efter guldet på 10 000 meter.

Första på 30 år

Efter de dubbla OS-gulden följde Nils van der Poel dessutom upp med att vinna allround-VM i norska Hamar för att fullborda sin magiska säsong. Då ska det också sägas att Nils van der Poel även slagit världsrekord på 5 000 meter under nomineringsperioden och även vunnit samtliga världscuptävlingar han åkt.

ANNONS

Med allt detta i åtanke är det allt annat än en skräll att Nils van der Poel nu är nominerad i inte mindre än två kategorier till Idrottsgalan den 16 januari. Han är en av kandidaterna som kan ta hem Årets manliga idrottare och Årets prestation.

Dessutom är Nils van der Poels tränare, Johan Röjler, en av de nominerade till att vinna Årets ledare.

Men Nils van der Poel är inte den enda från Trollhättan att vara nominerad på Idrottsgalan.

Det är även bordtennisstjärnan Kristian Karlsson som tillsammans med sin dubbelpartner Mattias Falck kan ta hem priset Årets lag efter duons fantastiska VM-guld i Houston, USA och sedan även EM-guldet som laget tog hem nu under 2022.

Det var december 2021 som Kristian Karlsson och Mattias Falck plockade hem det första svenska VM-guldet i herrdubbel på 30 år efter makalöst spel genom hela mästerskapet och där så småningom en duo från Sydkorea besegrades i finalen.

– Jag var inte nervös förrän sista bollen. Det var sjukt att serva med matchboll för ett VM-guld. Då flög pulsen upp och tankarna som man försökt hålla i styr kom. Det var ett stressat ögonblick, men det blev en bra boll. Vi fick vinna och det blev ett fint avslut, sa Kristian Karlsson i en intervju med TTELA efteråt.

ANNONS

Nästa guld

När det sedan några månader senare blev dags för EM skulle det återigen bevisas att Kristian Karlsson och Mattias Falck är det ledande dubbelparet. Duon spelade sig hela vägen till finalen där Österrikes Daniel Habesohn och Robert Gardos väntade, men inte heller de kunde stoppa Trollhättesonen ihop med Mattias Falck.

Det blev EM-guld för Kristian Karlsson, vilket också var karriärens första.

Nu kan alltså bordtennisstjärnan från Trollhättan, med GV Hennebont som klubblag, prisas på Idrottsgalan.

Fotnot: Nomineringsperioden sträcker sig från första november till sista oktober följande år. Idrottsgalan den 16 januari 2023 prisar alltså prestationer som är levererande mellan den 1 november 2021 och 31 oktober 2022.

LÄS MER:Nils van der Poel: ”Det var mitt största misstag i karriären”

LÄS MER:Så knäckte en kille från Trollhättan världens största pingisnation

Här kan de vinna

Nominerade Årets manliga idrottare

– Armand Duplantis, stavhopp

– Walter Wallberg, puckelpist

– Henrik von Eckermann, ridsport

– Nils van der Poel, skridskor

Årets prestation

Armand Duplantis, stavhopp

Marcus Ericsson, racing

Nils van der Poel, skridskor

Ebba Årsjö, alpin paraskidåkning

Årets lag

Damstafettlaget, skidskytte

Lag Edin, curling

Falck och Karlsson, bordtennis

Herrlandslaget, handboll

Årets ledare

Henrik Ankarcrona, ridsport

Jonsson och Kristiansson, beachvolleyboll

Johannes Lukas, skidskytte

Johan Röjler, skridskor

ANNONS