Behöver akuta punktinsatser för att klara corona

De yrkesgrupper Vårdförbundet representerar tar ett enormt ansvar i kampen mot coronaviruset och deras kunskap är nödvändig för att vården ska fungera patientsäkert.

ANNONS
|

Det sker ett imponerande arbete i frontlinjen för att möta och vårda patienter av exempelvis sjuksköterskor, specialistsjuksköterskor inom infektion och intensivvård och röntgensjuksköterskor som röntgar lungor. Tusentals biomedicinska analytiker analyserar prover för att vi ska kunna spåra smittan. Skolsköterskor och distriktssköterskor ger råd och stöd. Landets barnmorskor mobiliserar vården för kvinnor med misstänkt eller konstaterad covid-19-infektion i samband med graviditet och förlossning.

Just nu mobiliserar alla för att kunna erbjuda dem som behöver en bra och patientsäker vård. Vårdförbundet har ställt krav på regeringen och kan glädjande konstatera att den har gått oss till mötes på flera punkter. Men även regionen och kommunerna i Västra Götaland har givetvis ett ansvar för vården här, för patientsäkerheten och för personalens arbetsmiljö och arbetsvillkor. Våra medlemmar är beredda och gör allt de kan för att vården ska fungera, men vi får oroväckande rapporter som vittnar om en ansträngd arbetsmiljö redan nu. Det är ohållbart att behöva riskera sin egen hälsa för att vårda andra, men det sker tyvärr, och vi har redan några fall där våra medlemmar smittats av coronaviruset och därmed tagna ur tjänst.

ANNONS

Vårdförbundet tecknar i dagarna krisavtal med regionen och flertalet kommuner. Det innebär att om arbetsbördan ökar ytterligare och personalen behöver arbeta utöver sitt ordinarie avtal, ska en rimlig ersättning utgå. Vi förutsätter att man inte försöker kringgå avtalet utan ersätter Vårdförbundets medlemmar som står i frontlinjen och tar ett stort ansvar när arbetsbördan ökar.

Nu behöver regionen och kommunerna göra allt de kan för att behålla varenda medarbetare frisk, för att klara av att bemanna det antal vårdplatser som kommer att behövas när allt fler blir smittade. Alla invånare i regionen måste också hjälpa till för att platta ut kurvan, så att vi inte får in allt för många akut sjuka på en gång. Var hemma när du känner minsta symptom, håll god handhygien, håll avstånd och besök absolut inte personer över 70 år, eller personer i riskgrupperna.

Vårdförbundet i Västra Götaland för en dialog med regionledningen och med kommunerna om hur vi ska mobilisera vården utan att det sker på bekostnad av våra medlemmars hälsa. När väl vi är igenom den här situationen behöver alla förstå vikten av den långsiktiga kompetens- och materialförsörjningen. Tyvärr måste Vårdförbundet konstatera att regionerna och kommunerna har brustit i sitt ansvar och därför menar vi att staten behöver ta ett hårdare tag om tyglarna framåt. Vårdens arbetsmiljö, villkor och löner måste förbättras för att höja yrkenas attraktivitet så att vi kan rusta oss både för nuvarande och kommande pandemier och utmaningar, för de kommer, var så säkra.

ANNONS

Anne Karin Höglund, ordförande Vårdförbundet avdelning Västra Götaland

Sineva Ribeiro, ordförande, Vårdförbundet

comments

Kommentarer

Kommentera

Vad tycker du? Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och TTELA förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS