Annie Granzell, som är reporter på TTELA, har intervjuat pappan Albert Peci.
Annie Granzell, som är reporter på TTELA, har intervjuat pappan Albert Peci. Bild: Stefan Bennhage

Annie Granzell: "Något i hans blick har gått sönder"

Jag stirrar på fotografiet av Albert Peci och hans dotter. Bilden är tagen utanför Kronan några timmar efter attacken. Till och med himlen gråter då regnet hänger i luften och när Albert kramar om sin dotter. Han blick är vänd mot kameran och i den syns alla känslor en människa kan bära. Något i den har gått sönder. I hans nioåriga dotters blick syns bara tomhet.

ANNONS

Jag kände med en gång att Albert skulle behöva vara med i den här dokumentären för att vi skulle kunna berätta den här historien igen. Han var en helt vanlig pappa som hamnade i en förälders värsta mardröm. Jag är oerhört tacksam över förtroendet han gav oss, att han ville berätta vad han hade upplevt, vad han kände och hur livet blev för honom och hans familj efter den 22 oktober 2015. Hur tillvaron vändes upp och ner på en sekund.

LÄS MER:Han sa: "Folk har blivit mördade"

Det har i år gått fem år sedan attacken på Kronan. Det kan tyckas som lång tid för en del medan det för andra känns som i går. En del har inte ens orkat prata om det som hände eftersom de kämpar varje dag för att glömma.

ANNONS

Andra, som Abdi som vi mötte på Kronogårdstorg, kunde lugnt berätta om när han mötte Anton Lundin Pettersson inne i skolan och hur han blev ögonvittne till överfallet på läraren Nazir Amso. Om hur han i det ögonblicket frös till is och inte kunde röra sina fötter för att fly.

LÄS MER:Forskaren: Övervägande risk för nya dåd

Jag är själv förälder och min äldsta dotter är idag i samma ålder som de yngsta barnen som gick i förskoleklass på Kronan då. Jag kan och vill inte föreställa mig henne instängd och gömd, rädd för sitt eget liv. Det är inget som något barn någonsin ska behöva uppleva.

Barnen på Kronan tvingades med ens inse att världen inte bara är god. De fråntogs möjligheten att vara som barn är – godtrogna, naiva och att världen ligger framför deras fötter.

Om det är något jag vill att ni läsare och lyssnare ska ta med er, efter att ha lyssnat på TTELA dokumentär om Kronanattacken, så är det arbetet som Kronan med dess personal har gjort under de här fem åren. De har kämpat, gått igenom och rest sig efter något som få andra har upplevt.

Och till rektor Linda Forssén: Du säger att ni aldrig kommer glömma det som hände eller de personer som dog, men att du önskar att Kronan någon dag ska förknippas med något annat än ett skoldåd. Till dig vill jag säga att jag är övertygad om att ni har gjort och fortfarande gör stor skillnad i dessa barns liv.

ANNONS

LÄS MER:"Hon vaknade skrikande av mardrömmar"

LÄS MER:Tidslinje - dagen för dådet och fram till idag

ANNONS