Daniel Gustafsson är reporter på TTELA.
Daniel Gustafsson är reporter på TTELA. Bild: Andreas Olsson

Daniel Gustafsson: "Vi har alla ett kollektivt ansvar"

Anton Lundin Petterssons dåd var ingen isolerad händelse. De idéer som låg bakom frodas på nätet och ute i samhället. Därför har du, jag och alla andra ett ansvar att motverka de idéer som låg bakom dådet där tre personer mördades.

ANNONS
|

Anton Lundin Pettersson genomförde och planerade sitt dåd ensam. Men samtidigt var han inte ensam. Han var inte ensam i världen, han var inte ensam i Sverige och han var inte ensam i Trollhättan om sina idéer och värderingar.

Trollhättan har även långt före dådet drabbats av ett rasistiskt våld. Det började på 90-talet när en somalisk man nästan misshandlades till döds av nazister bara för att han var mörkhyad. Moskén brändes ner bara för att de som gick dit inte var kristna eller för att de hade mörk hud.

LÄS MER:"Hon vaknade skrikande av mardrömmar"

På 90-talet vallfärdade också nazister från hela Europa till Trollhättan för att visa sitt hat mot människor med mörk hud. Tio år senare går Anton Lundin Pettersson in på Kronans skola beväpnad med ett skarpslipat svärd. Han mördare tre personer och skadar två som samtliga har mörk hy. De ljushyade han träffar på ville han i stället ta en selfie med.

ANNONS

LÄS MER:Tidslinje: Dagen för dådet och fram till idag

Anton Lundin Pettersson hade hämtat sina idéer från internets träskmarker. Där flödar idéer och konspirationsteorier om den vita rasens utplånande och att man måste gå från ord till handling.

På samma ställe radikaliserades nordens värsta terrorist och massmördare Anders Behring Breivik som mördade 77 personer och skadade 315 personer. Där radikaliserades även Brenton Harrison Tarrant som dödade 51 personer när han öppnade eld i en moské i Christchurch på Nya Zeeland. I förhör berättade han att både Breivik och Anton Lundin Pettersson var stora inspirationskällor. Extremismforskaren Christer Mattsson menar att det finns en övervägande risk för nya dåd utförda av högerextrema gärningsmän.

LÄS MER:Vi får aldrig glömma Kronanattacken!

Men för att det inte ska hända igen i världen eller Sverige och för att Trollhättan återigen inte ska stämplas som en rasisthuvudstad har vi alla ett ansvar. Varje gång de idéer som Anton Lundin Petersson stod bakom luftas måste vi ta debatten. Vi måste ta debatten på nätet, på arbetsplatsen, på krogen och hemma vid middagsbordet.

Tar vi inte debatten tar vi också ett kollektivt ansvar föra nya rasistiska och högerextrema dåd.

LÄS MER:Forskaren: Övervägande risk för nya dåd

comments

Kommentarer

Kommentera

Vad tycker du? Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och TTELA förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS