Kvinna döms för assistentmordet

Den 42-åriga kvinnan stod åtalad misstänkt för mordet på sin assistentkollega i Trollhättan. Nu döms hon till 18 års fängelse, meddelar Vänersborgs tingsrätt. Åklagaren är nöjd med domen och lyfter fram den goda bevisningen.

ANNONS
LocationVänersborgs tingsrätt||

Vänersborgs tingsrätt uppger i ett pressmeddelande att utredningen visar att assistenten bragdes om livet med minst åtta hugg eller stick med en kniv eller ett knivliknande föremål – assistenten dog inom loppet av några minuter.

Rätten skriver också att utredningen ”entydigt” visar att ”det endast kan ha varit kvinnan som befann sig i den avlidnes närhet när han attackerades och att det därför måste vara kvinnan som utfört gärningen”.

Man menar också att kvinnans egen version av händelseförloppet, att hon tvingats till lägenheten av två män varav den ena begått mordet medan hon befann sig i lägenheten, ”i sig är osannolik och att den dessutom på flera punkter inte är förenlig med den tekniska utredningen i målet. Tingsrätten dömer därför kvinnan för mord”.

ANNONS

I sin dom skriver tingsrätten:

”All åberopad bevisning pekar på att NN är den som berövade NN livet.”

Samt:

”Det på vilket sätt som mordet utfördes är tveklöst hänsynslöst.”

Åklagaren nöjd

Chefsåklagare Daniel Edsbagge berättar för TTELA att han är nöjd med tingsrättens dom.

– De har i sak resonerat mycket rimligt och jag har full förståelse för hur de har argumenterat. Jag är inte förvånad eftersom jag tyckte att bevisningen såg mycket god ut. Jag hade blivit förvånad om hon skulle ha blivit frikänd.

Vänersborgs tingsrätt dömer kvinnan till 18 års fängelse, medan åklagarna yrkade på livstids fängelse.

Vad gäller påföljden skriver rätten att det finns försvårande omständigheter i fallet och skriver att ”mordet skett för att dölja eller främja annan brottslighet, då kvinnans syfte med att ta sig till lägenheten uppenbarligen varit att komma över pengar från en brukare”. Man tar också upp att mordet skett ”med direkt avsikt att beröva assistenten livet”.

Men rätten anser inte att brottet är av ”så kvalificerad art” att kvinnan bör dömas till livstid. Påföljden blev istället det längsta tidsbestämda straff som kan utdömas för ett mord.

Vill hinna analysera domen

Åklagaren berättar att han ännu bara har skummat domen och vill vänta med ett besked om han kommer att överklaga den till hovrätten eller inte.

ANNONS

– Det är påföljden som gör det här mordet mest intressant. Vi har en ny lagstiftning som säger att om det finns försvårande omständigheter så ska det bli livstid. Den här gärningen ligger någonstans i gränslandet mellan 18 år och livstid. Därför måste jag som åklagare funder på om det ska tas till ytterligare en instans, säger Daniel Edsbagge.

Nyligen kom en dom i högsta domstolen kring ett annat knivmord som även det ledde till 18 års fängelse. Daniel Edsbagge säger att han även vill sätta sig in i den domen innan han bestämmer sig för att överklaga eller inte.

– Den var inte tillgänglig när jag gjorde mitt slutanförande. Därför vill jag analysera de här sakerna tillsammans.

I samband med mordet gjorde sig kvinnan även skyldig till andra brott som hon också döms för. Det handlar om grov stöld och bedrägeri eftersom hon stal sin omsorgstagares mobil och bankkort. Ett bankkort som hon sedan tog ut pengar från. Eftersom omsorgstagaren utsatts för livsfara då hennes assistent mördades döms kvinnan även för framkallande av fara för annan.

”Ovanligt”

– Det är väldigt ovanligt att mörda en person som har till uppgift att vaka över en annan persons hälsa. Att det kan bli framkallande av fara för annan är ovanligt för oss jurister och något som gör det här målet speciellt, säger Daniel Edsbagge.

ANNONS

Kvinnan var även åtalad för brott som ska ha begåtts före mordet. Hon döms för bedrägeri eftersom hon sålt bilar hon inte själv ägde. Men frias från misstankarna kring att hon skulle ha stulit 100 000 kronor i kontanter ur ett värdeskåp som tillhörde en närstående.

Till freds med bedömningen

Advokat Robert Mjösén är måls­ägandebiträde och representerar den avlidnes familj och brukaren. När TTELA når honom på fredagseftermiddagen har han haft en kortare kontakt med sina klienter.

– Familjen är till freds med bedömningen som tingsrätten gjort. Den bedömningsfråga som återstår är ju egentligen påföljden. Både åklagaren och jag pläderade för att det skulle resultera i fängelse på livstid och den bedömningen gjorde inte tingsrätten, det ska vi diskutera och jag ska läsa domen mer noggrant. Det är ingen enkel bedömning.

Men även om det inte blev livstid så är påföljden ändå i den övre delen av straffskalan.

– Det är ju det allra högsta tidsbegränsade straff som går att döma ut. Det är ju naturligtvis en indikation på hur allvarligt tingsrätten har sett på den här gärningen, säger Robert Mjösén.

Samtliga målsägare har fått det skadestånd de efterfrågat.

LÄS MER:Hör mordmisstänkta kvinnan i nytt poddavsnitt

LÄS MER:Målsägandebiträdet: ”Mycket gott bevisläge”

comments

Kommentarer

Kommentera

Vad tycker du? Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och TTELA förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS