Luffar-Lasse charmade alla – bössan ökade 300 000 kronor på en timme

Snacka om succe!
Luffar-Lasses insamlingsbössa i Musikhjälpen drar in enorma summor. På fredagen ligger Trollhättans kändiskatt på tredje plats av totalt 5000 bössor – och samlade in ytterligare 300 000 kronor på kort tid när han var med i livesändningen.
– Nu när vi gick om Benjamin Ingrossos bössa kan vad som helst hända, nu blir vi etta, säger Lasses ägare Jan Karlsson.

ANNONS
|

På måndagen drog årets Musikhjälpen i SR och SVT igång med buller och bång. Snabbt därefter startade Patrik Starborg en bössa i Luffar-Lasses namn.

Snabbt började pengar rulla in – och det har bara fortsatt. Under fredagsmorgonen låg bössan på tionde plats, av totalt 5100 bössor. Då hoppades Patrik Starborg att de skulle ta sig förbi Benjamin Ingrossos bössa som då låg på sjunde plats.

Flera av kändisarna som är med i Musikhälpen lockar med biljetter till konserter, besök backstage och olika signerade tröjor med mera.

– Det är kul att det går så bra för oss som bara har en liten söt katt man kan följa. Jag är själv egentligen ingen kattmänniska, utan gillar mer hundar, men efter detta ska jag skaffa en egen liten katt, säger initiativtagaren Patrik Starborg.

ANNONS

Under natten tog programledarna i buren upp bössan i direktsändning.

– Wow! Att också katter räddar liv, ropade programledaren Oscar Zia och ställde sig frågande till vem Luffar-Lasse är och varför han samlat ihop så mycket pengar.

Flashmoben om Luffar-Lasse samlade in hundratusentals kronor

Vid lunchtid fick programledarna svar på sina frågor – och Lasses bössa gick så om Ingrossos. Men inte bara hans. Efter att Luffar-Lasses ägare Jan Karlsson, Lasse själv och även Patrik Starborg medverkade på länk i programmet så samlades ytterligare pengar in när programledarna initierade en så kallad ”flashmob”. Där uppmanade de alla tittare och lyssnare att swisha samtidigt till just Lasses bössa. Efter detta klättrade bössan upp till plats 3. Vid 13-tiden på fredagen hade drygt 430 000 kronor samlats in.

Ägaren Jan Karlsson är minst sagt förvånad.

– Nä, men när det kom upp i 20 000 kronor så tänkte jag wow. Det här... det är inte ens i närheten av vad jag kunnat föreställa mig, säger han.

I tv-sändningen låg Lasse och tog det lugnt som en sömnig katt bör. På vintern är han inte så sugen på att gå ut.

– Han bara ligger här och sover medans allting sker, säger Jan som nu tror att intresset och Lasses följarskara kommer bli större i takt med uppmärksamheten.

ANNONS

Träffade Luffar-Lasse vid Eko på Överby

Initiativtagaren till bössan Patrik Starborg bor i Stockholm och jobbar på Eko. Det var när han besökte butiken i Trollhättan som han träffade på Luffar-Lasse och då började följa katten på Facebook.

Patrik har många gånger delat bössan och uppmanat följarna i Luffar-Lasses grupp på Facebook att skänka pengar. Men det är inte bara glada miner. Diskussionerna i gruppen kallar han för ”nästan krig”, och de handlar om vart pengarna ska skänkas.

– Det är många som tycker att jag skulle skänka pengarna till katthem i stället, men nu går de till barn som svälter. Det är ingenting som jag bestämmer utan Musikhjälpen. En del tror nog att jag får pengarna själv, då jag har fått förfrågningar om hjälp. Efter inslaget under fredagen blir det väl att de kommer jaga mig från hela Sverige och vill ha pengar, säger Patrik Starborg och skrattar.

Det är Oscar Zia, Linnea Wikblad och Sofia Dalén som är programledare för Musikhjälpen avslutad på söndag. Musikhjälpen görs av P3 Sveriges Radio, SVT och Radiohjälpen och startade 2008.

LÄS MER:TTELA hängde med Luffar-Lasse en dag på Överby

LÄS MER:Luffar-Lasse har samlat in 6000 till Kattslussen

LÄS MER:Luffar-Lasses rondell – så tycker folket den ska se ut

LÄS MER:Här är andra katter som blivit kändisar utanför sina städer

ANNONS