Nils van der Poel avslutar sin elitsatsning efter säsongen

Han har hintat om det tidigare, men nu kommer beskedet. Trollhättans stora skridskostjärna Nils van der Poel lägger ned sin elitsatsning efter de två tävlingar som återstår den här säsongen.
– Sedan kommer jag att vara hobbyskridskoåkare resten av mitt liv, säger Nils van der Poel under en pressträff enligt TT.

ANNONS
|

Nils van der Poel pallade för trycket och blev den stora svenska OS-hjälten i Peking när han tog dubbla OS-guld och dessutom slog ett nytt mäktigt världsrekord på 10 000 meter.

LÄS MER:Nu avslöjar Nils allt – så här blev han bäst i världen

Med det så har Trollhättans skridskostjärna inom loppet av ett år blivit tvåfaldig världsmästare, dubbel OS-guldvinnare, slagit världsrekord i två distanser och dessutom vunnit varenda världscuptävling han ställt upp i.

Och nu meddelar han att kommer avsluta sin elitsatsning när den här säsongen är över. Han kommer att åka allround-VM i Norge i helgen och världscupfinalen i Nederländerna, men därefter kommer Nils van der Poel att trappa ned.

ANNONS

LÄS MER:”Nils van der Poel – du kommer bli ihågkommen för evigt”

– Jag kommer att göra klart säsongen som elitsatsande. Sedan kommer jag att vara hobbyskridskoåkare resten av mitt liv, säger 25-årige Nils van der Poel under en pressträff i Norge.

”Sista jag gör”

Nils van der Poel hintade redan tätt efter Peking-OS att det var oklart om han skulle fortsätta att bedriva sin massiva satsning mot nya rekord och stora segrar. Trollhättestjärnan skrev också i sitt stora ”tränings-epos” som han publicerade efter mästerskapet att det inte var han som skulle bli först med att åka under 6:00.00 på 5 000 meter eller 12:30.00 på 10 000 meter. Med publiceringen ville han istället hjälpa andra till att kunna sig dit.

Och nu släpper han alltså beskedet.

– Min yttersta ambition är att Heerenveen är det sista jag gör som elitsatsande skridskoåkande, säger van der Poel enligt TT.

Däremot stänger han inte dörren helt för att kanske åka något större lopp nästa säsong ändå.

– Beroende på hur mycket jag lyckas hålla mig ifrån åkandet det kommande året så är det inte uteslutet att jag ställer mig på startlinjen på ett 10 000-meters lopp i världscupen nästa år. Jag gör det i så fall för jag tycker det är kul att åka lite skridsko i cirklar och träffa kompisar. Mina elitambitioner är slut, säger 25-åringen.

ANNONS

”Verkar finnas intresse”

Nils van der Poel uppnådde alla sina väldigt högt ställda mål – och det fick räcka så på elitnivå.

Nu kommer han istället blicka mot en framtid med bland annat föreläsningar.

– Mycket av det som gjorde att jag ville bli en duktig idrottare är tillämpbart på många områden, inte bara inom idrotten. Och det verkar finnas ett stort intresse kring det, säger Nils van der Poel.

Närmast ser han dock fram emot tävlingarna i Norge och Heerenveen. Den sistnämnda uppges ha sålt 12 000 biljetter.

– Det ska bli så kul att åka inför publik. Det har jag inte fått göra nästan alls, säger Nils van der Poel enligt TT.

ANNONS