Nora på jakt efter högre höjder

Ett 2019 fyllt av segrar nådde sitt crescendo när Kumgang Taekwondo Trollhättans Nora Högfeldt blev uttagen att kvala till OS.
Sedan kom corona. Nu vet hon inte hur det blir med något alls.
Men drömmen om OS, den lever vidare.

ANNONS
|

Det hände visserligen inte 2019, men när vi ber Nora Högfeldt att välja ut förra årets höjdpunkt är det uttagningen till OS-kvalet det första hon tänker på. Och det får ändå räknas, för trots att beskedet kom först 2020 var det 2019 års prestationer som tog henne dit.

Nu är dock OS framflyttat ett år och när kvalet kan bli av är det ingen som vet, inte heller hur det kommer att bli med resten av tävlingsåret.

– Nu handlar det bara om att träna så gott det går, och sedan vänta på att tävlingarna drar igång igen. Det är klart det är tufft eftersom man inte har någon aning om när nästa tävling är, eller vad man tränar för, säger Nora Högfeldt.

ANNONS

Äntligen en seger

Men mitt i coronakrisen kommer ett glädjande besked – Nora har blivit utsedd till Årets kvinnliga idrottare på Trollhättans idrottsgala 2020.

– Vad roligt. Kul att äntligen vinna efter att ha varit nominerad flera gånger, säger hon när hon får beskedet.

LÄS MER:Årets eldsjäl blev knockad av Skofteby-Bengtsson

LÄS MER:Allt började med Bruce Lee för Marko Kallunki

Extra rolig utmärkelse att få efter ett tufft 2018 som mest bestod av rehabilitering för Nora. För precis när säsongen skulle dra igång stukade hon sin fot kraftigt vilket höll henne borta från taekwondon i ett år.

– Det var jättejobbigt. Eftersom jag inte kunde tävla på svenska cuperna 2018 kunde jag inte heller kvala in till senior-VM eller U21-EM 2019. Så när alla andra åkte iväg och tävlade fick jag stanna hemma och träna.

Det var första gången sedan Nora började satsa på taekwondon som hon inte deltog på ett internationellt mästerskap.

– Att gå från att ha varit på mästerskap varje år till att inte ens kunna försöka kvala var riktigt jobbigt.

När foten till slut hade läkt och Nora i september förra året kunde köra på igen kom segrarna i en rasande fart. Innan säsongen var slut hade hon vunnit flera segrar i elitserien, blivit svensk mästare och tagit silver på en stor internationell tävling i Riga.

ANNONS

– Det var första internationella medaljen sedan min skada, det var väldigt skönt att ta den, säger Nora.

Nora Högfeldt

Ålder: 20 år.

Bor: Egnahem.

Familj: Mamma, pappa, lillasyster.

Gör: Satsar hundra procent på taekwondon.

LÄS MER:Elvira är friidrottstalangen som vågar drömma stort

LÄS MER:Från nykomling till seriesegrare på tre år

Nora började med taekwondo som sexåring, men det först när som tolvåring som hon tävlade för första gången.

– Jag var jättefeg när jag var liten, jag vågade helt enkelt inte tävla. Men sedan, från ingenstans, så tänkte jag att jag skulle prova och då var det som att en spärr släppte, berättar hon.

Satsar helhjärtat

Sedan 2016 satsar Nora fullt ut på taekwondon och sedan hon tog studenten förra sommaren är det taekwondo på heltid som gäller, med träning två gånger om dagen.

– 2016 kvalade jag till junior-VM och det var först då jag började tänka att det kunde bli något av det här. Att jag kom med till junior-VM, det var så stort. Det var första mästerskapet jag var med på, det var riktigt riktigt coolt, berättar hon.

LÄS MER:Klubbytet som gjorde Simon till en vinnare

LÄS MER:Madelenes comeback en riktig trepoängare

Det som hon håller som störst i karriären hittills hände dock något år senare.

– Det var min första seniortävling utomlands och på en av de största vanliga tävlingarna, Dutch Open. Där tog jag en tredjeplats och det var jättestort för mig, jag kan inte beskriva det. Det var så häftig känsla att gå från junior till att ta en medalj på en seniortävling, säger hon.

ANNONS

Än är 20-åriga Nora bara i början av sin karriär, och många drömmar finns kvar att uppfylla.

– Mitt mål är först och främst att vinna OS-kvalet. Om jag vinner det är nästa mål såklart OS och att försöka komma topp 32 där. Gör jag det så kommer jag få tävla i Grand Prix-serien och då blir det lite lättare att satsa helhjärtat på taekwondon, säger hon.

Årets kvinnliga idrottare 2019

Vinnare: Nora Högfeldt, Kumgang Taekwondo Trollhättan.

Motivering: För sina prestationer och engagemang i att stötta alla som tävlar i föreningen, oavsett ålder, kön eller nivå. Är trots sin ringa ålder en viktig kvinnlig förebild. Efter ett skadefyllt 2018 kom Nora tillbaka starkare än någonsin under 2019 och dominerade fullständigt sin viktklass med idel segrar i elitserien på knockout eller teknisk knockout. Hon blev även svensk mästare. Internationellt har Nora vunnit fler matcher än någon annan svensk tjej och var den enda blågula senioren på damsidan som tog medalj internationellt med ett silver i världsrankingtävlingen Riga Open. Hon representerade även Sverige vid EM i Dublin. Nora är tack vare sina framgångar 2019 en av två svenska tjejer som deltar i OS-uttagningarna i april.

Övriga finalister var Sofia Björserud, Trollhättans Sportryttare, och Emilia Bengtsson, Lidköpings FK.

Vinnarna Trollhättans idrottsgala 2020

Årets prestation: Madelene Kristensson, Borås Basket.

Årets genombrott: Elvira Tanderud, Trollhättans FiK.

Årets lag: Trollhättans FK Halvorstorps IS.

Årets eldsjäl: Arne Lundqvist, Trollhättans FK.

Årets ledare: Marko Kallunki, Kumgang Taekwondo Trollhättan.

Årets manliga idrottare: Simon Hedlund, Bröndby IF.

Årets kvinnliga idrottare: Nora Högfeldt, Kumgang Taekwondo Trollhättan.

Årets förening:

ANNONS