Fly för livet – kvinnors ständiga kamp för överlevnad

Kvinnor flyr för livet, och den 8 mars vill vi uppmärksamma att vi ser er som kämpar.

ANNONS
|

S-kvinnors tema för internationella kvinnodagen är i år ”Fly för livet”. Det är en skildring, en uppmaning, ja - rent av en stor push till alla oss som kan påverka att vi måste ta vårt ansvar. Många kvinnor befinner sig på ständig flykt hela livet. Det kan handla om att fly från ekonomiskt våld, psykiskt och fysiskt våld, eller att försöka fly för livet från ett annat land. Det kan innebära att behöva fly sin bostad, fly med barn, lämna sin familj som när flickor/kvinnor flyr från hedersvåld.

Vi kräver att det används samma krafttag mot mäns våld mot kvinnor som mot gängvåldet. Nu har regeringen tillsatt 350 utredare inom polisen som ska få spetskompetens för att stoppa våldet mot kvinnor, vilket är ett välkomnat beslut, men det finns mycket kvar att göra. Kommunerna måste ta sitt ansvar. Det är kommunerna som ansvarar för att se till att det finns skydd och stöd för kvinnorna och barnen, såsom skyddande boenden. I dag brister det både i kompetens och ansvar i kommunerna och där vill vi särskilt påpeka allvaret i de konsekvenser som uppstår. Kvinnor undviker att lämna sina män för att alternativet inte är tryggt nog. Det behövs också ett tydligt samarbete mellan kommuner och kvinnojourer eftersom det är där kompetensen finns.

ANNONS

Det behövs ekonomiskt och psykologiskt stöd men framför allt behövs det boenden. Kvinnor behöver få en chans att börja ett nytt liv där de inte riskerar livet för att misshandeln fortsätter och för att de ska kunna röra sig fritt, som att till exempel hämta barnen på förskolan.

Carina Ohlsson, förbundsordförande S-kvinnor

Malin Johansson, distriktsordförande S-kvinnor Fyrbodal

Anita Frisk Kjell, ordförande S-kvinnor Trollhättan

Madelaine Karlsson, ordförande S-kvinnor Vänersborg

Maria Berglund, ordförande S-kvinnor Uddevalla

Carina Antonsson, ordförande S-kvinnor Skredsvik

Johanna Ekeroth, ordförande S-kvinnor Feminista

comments

Kommentarer

Kommentera

Vad tycker du? Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och TTELA förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS