BUPS slutenvård Näl
De som drabbas av detta är barn och unga som mår så dåligt att de till och med kan behöva tvångsinläggning, skriver debatterande Sverigedemokrater. Bild: Kevin Nirs

BUP är nu verksamheten med längsta köerna

Måndagen 5 februari stängde NU-sjukvården sin slutenvårdsavdelning inom BUP, på grund av brist på specialistläkare, skriver debatterande Sverigedemokrater.

ANNONS
|

Västra Götalands sorgebarn Barn och Ungdomspsykiatrin (BUP) har nu gått från att vara verksamheten med sämst måluppfyllelse och längsta köerna till att bli en direkt hälsofara.

När vi ser på följsamheten gentemot vårdgarantin för barn och ungdomspsykiatrin ser vi att januari 2024 var det endast 15 procent av barnen som fick sin utredning inom vårdgarantin. Detta är barn som blivit remitterade till specialistpsykiatrin av professioner inom bland annat primärvården, elevhälsan eller habiliteringen, som alltså anser att de inte kan hantera situationen på sin vårdnivå. Det är då av största vikt att dessa barn får utredning och behandling så snabbt som möjligt men absolut senast inom vårdgarantins gränser.

ANNONS

Måndagen 5 februari stängde NU-sjukvården sin slutenvårdsavdelning inom BUP, på grund av brist på specialistläkare, något som media tidigare har rapporterat om. De som drabbas av detta är barn och unga som mår så dåligt att de till och med kan behöva tvångsinläggning.

Barnen som är inlagda och alla nya patienter hos NU-sjukvården kommer då skickas till Sahlgrenska Universitetssjukhuset (SU) och Södra Älvsborgs Sjukhus (SÄS). Problematiken som dock råder är att BUP på SU är under ombyggnation och klarar enligt uppgifter inte av att ta emot fler patienter. På SÄS råder det redan personalbrist och facket har till och med aviserat ett eventuellt skyddsstopp om det kommer fler heldygnspatienter. Frågan vi ställer oss då är vad som händer med barnen?

Utöver att det är katastrofalt att barn och unga som är i behov av dygnetruntvård ska skeppas runt i regionen. Så ser vi även att det finns ett direkt samband mellan de långa köerna till utredning och behandling inom BUP och ett ökat inflöde till dygnetruntvården. Ges inte vård i rätt tid riskerar barnen att bli ännu sämre och lidandet större.

Då våra egna verksamheter inte klarar av att utreda och behandla barnen i tid har vi yrkat på fler och större upphandlingar av andra vårdgivare som kan hjälpa regionen att korta köerna. Idag upphandlar vi utredningar, men inte behandlingar. Det finns de som lyfter idéer om ett nytt vårdval inom BUP, vilket innebär fri etableringsrätt precis som för vårdcentraler. Huruvida det är rätt väg att gå för att komma till rätta med dagens allt för långa köer är dock oklart.

ANNONS

Det som tydligt kan konstateras är att våra fem sjukhusförvaltningar i Västra Götalandsregionen inte klarar av sitt uppdrag inom barn och ungdomspsykiatrin (inte heller vuxenpsykiatrin fungerar optimalt). Här har vi Sverigedemokrater i Västra Götalandsregionen sedan länge drivit frågan om att frigöra psykiatrin från den somatiska vården och tillskapa en egen psykiatriförvaltning för hela regionen. Utöver att det skulle innebära en regionövergripande styrning och ledning av psykiatrin, kommer det även säkerställa att psykiatrin inte riskerar att bli en budgetregulator inom de fem sjukhusförvaltningarna.

Det är dags att det rödgröna styret med Socialdemokraterna i spetsen tar frågan på allvar och visar handlingskraft.

Håkan Lösnitz,

regionråd, Sverigedemokraterna

Johan Sösaeter Johansson,

ledamot regionfullmäktige, Sverigedemokraterna

LÄS MER:Klart: Bups slutenvård på Näl stänger

LÄS MER:BUP:s slutenvård på Näl fortsatt stängd

LÄS MER:BUP:s slutenvård stängs under sommaren: ”Akut läge”

comments

Kommentarer

Kommentera

Vad tycker du? Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och TTELA förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS