Therese McDonald: Övningskörning och start i backe – då tar jag fram hjälmen

Muppins och muttor är ett minne blott. Nu ska det tas körkort i stället – och start i backe är fortfarande en mardröm.

ANNONS
|

Jag kan knappt förstå att vi har en 18-årig dotter i vårt liv. Hur en liten späd figur som startade sitt liv med att snubbla över orden och ständigt uteslöt F och S ur sitt ordförråd snart har ett körkort och full access till nöjeslivets alla hägringar.

Det är givetvis vanligt att småbarn lattjar med bokstäverna när talet inte är helt hundra, den ständiga frågan från förr var om vi kunde baka muppins (muffins) och göra smarrig prinsess-fika. Eller när hon skrek över hela förskolans korridor vid hämtning ”Mamma, har du sett min rosa mutta?”. Även det uttrycket kan sprida en viss förvirring. Särskilt som kapprummet är fyllt av andra föräldrar som kanske inte dagligen brottas med att hitta rosa muttor, alltså mössor.

ANNONS

Tar körkort om en månad

Nu är muttorna ett minne blott och kvar står endast någon månad mellan dottern och körkortet. Det faktum att alla får börja övningsköra från 16 år gör att hon behärskar bilen, om jag får säga det själv, oerhört bra.

Att vi inte har någon manuellt växlad bil utan måste låna är däremot svårare att lösa än att få Sverige in i Nato. Få, om knappt någon äger idag bil med spak. Alla vill käka hamburgare och ratta bilen med en flink automat som lättsamt gör jobbet. Detta gör att just växlingen hamnat i bakvattnet men nu när våra fina vänner modigt lånar ut sin bil så har äventyret växt en smula.

Dragläge, gas och koppling

”Mamma, kan du berätta EXAKT teoretiskt hur jag ska växla?”

Försök att lära någon som tänker bokstavligt att köra bil pedagogiskt när hälften av hemligheten sitter i en skön känsla mellan gas och koppling. ”Lite gas och sedan släpper du koppling precis så där lagom.”

”VAD MENAR DU MED LAGOM?”. Tonläget går genast upp och slår i taket, nästan så jag känner att hörlurar med ljudreducering vore en fin investering.

”Ja alltså lagom, du ska känna hur dragläget för bilen framåt och därefter eldar du på med rätt dos gas”

ANNONS

Hopp, hopp, hopp, hopp… Nu ska jag inte vara helt orättvis, allt flyter på fint med växlingen vid normal körning men när vi ska öva start-i-backe så funderar jag att plocka på mig hjälm, stoppa in jord i öronen och sätta vikter i byxorna.

”MAMMA, vad är LAGOM?”

Själv har jag lust att svara: ”Inte det här.”

Ser körskolan framför mig

Men så kommer jag på att jag är den vuxna i rummet och ska behålla både lugn, hälsa och agera lärare.

Faktiskt vill jag be henne att sluta ögonen och därefter bara agera på känslan men kommer genast på att den tanken är mer än usel och kan riktigt höra mitt bokstavliga barn berätta på körskolan:

”Min mamma bad mig att blunda, gasa och därefter köra.”

Jo, tjenare!

LÄS MER:Therese McDonald: Spalugnet blev spakaos – jag skäms fortfarande

LÄS MER:Elsparkcyklar och föräldrar utan hjälm – ni gör mig galet störd

LÄS MER:Semestern är mys för min fru – en mardröm för mig

ANNONS