"En belöning för allt jobb vi har lagt ner"

Gemenskap, trygghet, respekt. Hos Kumgang Taekwondo Trollhättan får ung som gammal, kille som tjej, bredd som elit plats. Nu får de ta emot priset Årets förening 2019 på Trollhättans idrottsgala.
– Det här är en belöning för allt jobb vi har lagt ner, säger föreningens ordförande Andreas Grunning.

ANNONS
|

Det börjar nästan bli en tradition nu. När vi, undertecknad och fotograf-Jonas, sätter oss i bilen en tisdagskväll i april är det för att för tredje gången på en dryg vecka åka till Kumgang Taekwondons lokaler på Håjum.

Vi börjar nästan känna oss som hemma här.

Vi hejar på Årets kvinnliga idrottare Nora Högfeldt, växla några ord med Årets ledare Marko Kallunki och får instruktioner om hur man gör en bra spark av Arber Azemi, en av finalisterna i kategorin Årets manliga idrottare.

Men det är inte därför vi är här nu.

Den här gången kommer vi, tillsammans med idrottsgalans juryordförande Lasse Halma, oannonserade till ett styrelsemöte för att berätta nyheten att Kumgang Taekwondo blivit utsedd till Årets förening 2019.

ANNONS

– Jag är överraskad. När jag hörde att vi blivit nominerade så tänkte jag att vi hade en god chans att vinna, men sedan har man inte hört något. Jag känner mig lite lurad, säger klubbens grundare Mattias Edvardsson och skrattar.

Tog hem storslam

Med finalister i sex olika kategorier och tre segrar är Kumgang Taekwondo helt klart de stora vinnarna på Trollhättans idrottsgala 2020.

– Det känns galet, men det här är en långsiktig satsning som nu bär frukt, säger Andreas Grunning.

LÄS MER:Elvira är friidrottstalangen som vågar drömma stort

LÄS MER:Klubbytet som gjorde Simon till en vinnare

LÄS MER:Madelenes comeback en riktig trepoängare

Kumgang Taekwondo Trollhättan startades 2004 av just Mattias Edvardsson.

– Klubben växte väldigt, väldigt snabbt och har sedan dess varit en av Sveriges största taekwondoklubbar, berättar han.

LÄS MER:Från nykomling till seriesegrare på tre år

LÄS MER:Nora på jakt efter högre höjder

I dag består klubben av drygt 250 medlemmar och håller till i en lokal på Håjums industriområde.

Hit är alla välkomna.

– Det bästa med föreningen är bredden på deltagarna. Att vi har elever i alla åldrar, killar och tjejer. Den yngsta som har börjat här var fyra år och den äldsta runt 70, säger Andreas Grunning, klubbens ordförande.

Ledorden genomsyrar allt

Ledorden som klubben lever efter är trygghet, gemenskap och respekt.

– Gemenskapen är det bästa här, och att vi har lyckats skapa en trygg miljö. Det är i trygga miljöer som människor kan utvecklas. Det lyckas vi göra i alla grupper, i alla åldrar och på alla nivåer, säger Edvardsson.

ANNONS

De senaste åren har framgångar börjat komma på riktigt för Kumgang med flera medaljer på SM och nordiska mästerskapen, silver på kadett-EM och OS-kvaluttagningar. Men det är trots det inte prestationerna som är det viktiga.

– Vi jobbar inte så mycket med resultatmål utan mer med utveckling. Vi ser personen bakom och arbetar mycket med att det ska komma från eleverna själva. Vi rekryterar inte eller tvingar in i duktiga barn i kamplaget. Vi har faktiskt ett av Sveriges minsta kamplag, men vi är en av de föreningar som tar flest medaljer. Det är två anledningar till det, dels att vi har väldigt bra kvalitet, dels att eleverna själva vill de här, säger Mattias Edvardsson.

LÄS MER:Årets eldsjäl blev knockad av Skofteby-Bengtsson

LÄS MER:Allt började med Bruce Lee för Marko Kallunki

Det tankesättet, att lusten och viljan ska komma från eleverna själva, genomsyrar det mest. Även när det gäller framtidsdrömmar.

– Vi har elever som drömmer om OS, och eftersom vi har elever som drömmer om det så blir det också vår dröm. Här vi skiljer oss nog lite från andra föreningar, vi som förening sätter inte upp målet att vi ska ha OS-deltagare utan det kommer från eleverna, säger Mattias Edvardsson.

Årets förening 2019

Vinnare: Kumgang Taekwondo Trollhättan.

Motivering: Kumgang Taekwondo Trollhättan lever sina värderingar och har förstått att idrott handlar om glädje, känslor och gemenskap. Kumgang skapar ett brobyggande mellan olika människor, åldrar, kön och etnicitet. Föreningen jobbar aktivt med både integration och jämställdhet. Klubben har en unikt framgångsrik elitverksamhet med 13 SM-medaljer under året.

Vinnarna Trollhättans idrottsgala 2020

Årets prestation:

Madelene Kristensson, Borås Basket.

Årets genombrott:

Elvira Tanderud, Trollhättans FiK.

Årets lag:

Trollhättans FK Halvorstorps IS.

Årets eldsjäl:

Arne Lundqvist, Trollhättans FK.

Årets ledare:

Marko Kallunki, Kumgang Taekwondo Trollhättan.

Årets manliga idrottare:

Simon Hedlund, Bröndby IF.

Årets kvinnliga idrottare:

Nora Högfeldt, Kumgang Taekwondo Trollhättan.

Årets förening:

Kumgang Taekwondo Trollhättan.

ANNONS